LJUBINJE: ORGANSKA PROIZVODNJA IMA PERSPEKTIVU | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

LJUBINJE: ORGANSKA PROIZVODNJA IMA PERSPEKTIVU

Izvor: Srna | Datum:21.07.2023.

U LJubinju je danas organizovana manifestacija "Dan organske proizvodnje Srpske" u okviru koje su organski proizvođači iz Srpske i regije razmijenili iskustva iz ove oblasti i definisali potrebe na osnovu kojih će se u budućnosti kreirati mjere podrške.


Načelnik Odjeljenja za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragana Zec rekla je novinarima da je cilj ove, treće po redu manifestacije, da se organski proizvođači međusobno povežu, da razmijene iskustva i da se vidi šta im je neophodno, kako bi se u budućnosti kreirale mjere podrške i aktivnosti.

Ona je navela da resorno ministarstvo dugi niz godina podstiče poljoprivredne proizvođače sa mjerama po jedinici površine za biljne kulture, te istakla da je prošle godine kreirana mjera koja se bavi nabavkom opreme za prerađivačke kapacitete, nabavka mehanizacije i slično, te da će ta vrsta podrške biti upućena i ove godine.

"Trudimo se da u saradnji sa Privrednom komorom otvaramo nova tržišta, podstičemo odlazak organskih proizvođača na sajmove, tako da na sve moguće načine pomažemo. Organska proizvodnja će u narednim godinama svima da bude neophodna, zato što, prema istraživanjima, od hrane sve počinje. Kada imate zdravu i kontrolisanu hranu, a organska hrana je baš takva, mislim da će to ljudima biti neophodno", rekla je Zec.

Direktor Privrednog društva "LJbilje" iz LJubinja, koje je bilo domaćin manifestacije, Mihajlo Vujović, rekao je novinarima da ovo preduzeće uzgaja i proizvodi ljekovita bilja, na čijem osnovu proizvode čajeve, kozmetiku, mirisne kesice..

Vujović je istakao da ovo društvo proizvodi više od 250 proizvoda, od sirovine prikupljene u Hercegovini, među kojima je više od 120 vrsta čajeva, navodeći da je jedan od brendova narodni čaj koji se sastoji od šest hercegovačkih trava, a napravljen je po receptu instituta "Josif Pančić" iz Beograda.

"Organska proizvodnja ima sigurno veliku perspektivu. Izvjesno je da će sve veći broj ljudi gledati da se zdravo hrani, ali i da njeguje ljepotu uz pomoć prirodnih proizvoda", rekao je Vujović i dodao da svoje proizvode izvoze u Rusiju, Srbiju, Crnu Goru, a uskoro će ostvariti izvoz u Hrvatsku.

Dragana Duvnjak Krndija iz Dervente, proizvođač plantažnog šipurka, rekla je novinarima da na plantaži imaju oko 2.000 sadnica šipurka i manji voćnjak autohtonih vrsta jabuka, dodajući da proizvode organski čaj od šipurka, a trenutno rade na širenju palete proizvoda.

"U organskoj proizvodnji ne koristimo hemijska sredstva kao u konvencionalnoj, što je izazov, jer je potrebno više manuelnog rada, ali sa druge strane je lakše jer proizvodimo zdravu hranu", rekla je Krndija, te zahvalila resornom ministarstvu koje je podržalo organsku proizvodnju kroz finansiranje sertifikacije proizvodnje.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Milica Bućković rekla je da je u Crnoj Gori registrovano oko 470 proizvođača, te da se iz državnog budžeta i Ipad programa dodjeljuju velika sredstva kako bi se proizvođači što više podstakli.

"Jedna od olakšavajućih okolnosti jeste to što je proces sertifikacije i kontrole besplatan", rekla je Bućkovićeva.

Načelnik Opštine LJubinje Stevo Drapić rekao je da se ova lokalna zajednica trudi da bude susretljiva prema poljoprivrednim proizvođačima, ističući da je poljoprivredu, kao najvažniju granu ljubinjske privrede, potrebno podići na viši nivo.

"To zahtijeva navodnjavanje ljubinjskog polja. Još nismo stavili akumulaciju vještačkog jezera u funkciju, što je zadatak lokalne zajednice, da bi se poljoprivreda podigla na viši nivo", rekao je Drapić.

Manifestaciju "Dan organske proizvodnje" organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a učesnici su bili stručnjaci iz oblasti organske proizvodnje iz regiona.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: