Svečanost povodom početka izgradnje HE "Mrsovo"; Prisustvuju najviši zvaničnici Srpske i Turske | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Svečanost povodom početka izgradnje HE "Mrsovo"; Prisustvuju najviši zvaničnici Srpske i Turske

Izvor: RTRS | Datum:31.07.2023.

Svečanost povodom početka izgradnje Hidroelektrane "Mrsovo" u opštini Rudo biće održana danas, uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske i Turske, najavljeno je iz Elektroprivrede Republike Srpske.
 

Svečanost će biti održana u 12.00 časova na lokalitetu brane i mašinske zgrade Hidroelektrane "Mrsovo".

Iz ERS-a su naveli da je Hidroelektrana "Mrsovo" na rijeci Lim, instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova.

Lokacija Hidroelektrane "Mrsovo" je na području opštine Rudo, a planirani objekti hidroelektrane locirani su na donjem toku rijeke Lim, tri kilometra nizvodno od naselja Mrsovo, odnosno devet kilometara nizvodno od Rudog.

Preduzeće iz Banjaluke "Komsar enerdži hidro" potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane "Mrsovo" sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a /191.721.861,04 KM/.

Preduzeće "Komsar enerdži hidro", koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

ERS napominje da je Privredno društvo "ERS-Obnovljivi izvori energije" iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu "Komsar enerdži hidro" da bi postalo vlasnik.

Preduzeće "ERS-Obnovljivi izvori energije" posjeduje koncesiju za izgradnju HE "Mrsovo" u opštini Rudo, napominju iz ERS-a.

Neke od prednosti izgradnje Hidroelektrane "Mrsovo" su pouzdanost i kvalitet snabdijevanja električnom energijom, kao i ispunjenost svih ekoloških evropskih standarda, ekonomska korist za opštinu Rudo i Republiku Srpsku u punjenju budžetskih i vanbudžetskih fondova.

- Električna energija dobijena iz hidropotencijala ima izrazito velike ekološke prednosti koje se ogledaju u proizvodnji bez zagađenja vode, vazduha, buke čime je stvorena slika čistog energenta koji se realizuje iz obnovljivih izvora energije - navodi se u saopštenju.

Realizacijom projekta, kako dodaju, doći će do zapošljavanja određenog broja ljudi čime se smanjuje stopa nezaposlenosti, povećava budžet Republike Srpske i opštine kroz uplatu poreza i doprinosa, povećanje lične potrošnje.

- Područje istočnog dijela Republike Srpske spada u red privredno nerazvijenih područja čiji budući razvoj treba zasnivati na prirodnim resursima. Pretpostavka je da bi se ulaganjem kapitala u energetiku stvorili veoma povoljni uslovi za rast i razvoj naselja i urbanih centara - naveli su iz Elektroprivrede Republike Srpske. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: