Trebinje: Očekuju se manji prinosi grožđa zbog lošije godine | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Trebinje: Očekuju se manji prinosi grožđa zbog lošije godine

Izvor: Srna | Datum:09.08.2023.

Ovogodišnji rod grožđa u istočnoj Hercegovini mogao bi biti nešto manji nego lani usljed lošije godine, zbog čega su prinosi znatno slabiji i u zemljama okruženja, rekao je Srni vlasnik vinarije "Anđelić" iz Trebinja Dragan Anđelić.

Anđelić je napomenuo da se još ne može reći da li će ovo biti loša godina po hercegovačke vinogradare, što će zavisiti od sljedećih mjesec dana.

"Kod nas je grožđe za sada još dobro, ali narednih mjesec dana, do berbe treba da se održi rod", rekao je Anđelić.

On je ukazao da ove godine postoji veliki problem sa rodom grožđa u zapadnoj Hercegovini i Srbiji, a najvjerovatnije i u Sjevernoj Makedoniji, u kojima je grožđe stradalo, te istakao da smatra da nije samo riječ o klasičnoj bolesti grožđa, nego i lošoj godini i nepovoljnom rasporedu padavina.

"Desi se takva, loša godina jednom u 10 godina naiđe takav ciklus i iako vinari rade sve kako treba i pored svih napora prinosi budu manji", rekao je Anđelić i podsjetio da je posljednja loša godina po rod grožđa bila 2014. u cijeloj Evropi.

On je dodao da se, zbog manjih prinosa, očekuje da će grožđe ove godine biti skuplje.

Prema njegovim riječima, prva berba grožđa šardonea u trebinjskim vinogradima, kao i obično, očekuje se oko 20. avgusta, kada će se znati kakvi će biti prinosi.

Direktor trebinjskog "Agrofina" Tamara Dragović rekla je Srni da se u vinogradima ovog preduzeća, koje je najveće vinogorje u Republici Srpskoj i pod vinogradima ima oko 160 hektara, očekuju za oko 10 do 15 odsto manji prinosi nego prošle godine.

"Dosta dobro smo sačuvali grožđe i obavili sve neophodne zaštite, ali je bilo i bolesti biljke zbog obilnih padavina", pojasnila je Dragovićeva.

Ona je navela da je sada faza šaranja zrna i da je zato važno da budu sunačani dani da bi grožđe sazrelo, a berba bi trebalo da počne od 5. do 10. septembra, s tim da će šardone, koji je ranija sorta, kod njih početi da se bere za oko 20 dana


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: