Predstavnici Republike osudili potez Njemačke: Srpska neće podleći pritiscima, ima drugih partnera | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Predstavnici Republike osudili potez Njemačke: Srpska neće podleći pritiscima, ima drugih partnera

Izvor: Glas Srpske | Datum:10.08.2023.

Potez Njemačke da obustavi nastavak realizacije važnih infrastrukturnih projekata u Srpskoj, u vrijednosti od 105 miliona evra, dodatni je pritisak na Republiku i njeno rukovodstvo da odstupe od politike zaštite ustavnosti i zakonitosti. Nećemo odustati od započetih investicija, naći ćemo druge partnere za saradnju.


 
Rekao je to “Glasu Srpske” ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon što je juče iz Ambasade Njemačke u BiH saopšteno da obustavljaju realizaciju projekata, odnosno rehabilitaciju hidroelektrana “Trebinje”, faze tri i četiri te vjetroparka “Hrgud”, ali i rješavanja problema u vezi sa otpadnim vodama u Gradišci.

- Njemačka se pridružuje nekim drugim državama koje imaju negativan stav prema Republici Srpskoj zato što brani ustavom utvrđeni poredak u BiH i štiti Dejtonski mirovni sporazum. U stvari, oni bi trebalo da budu glasniji zaštitnici ustavnog poretka i Dejtona od nas. Ovo je dodatni vid pritiska na Srpsku i njeno rukovodstvo da odstupe od politike zaštite ustavnosti i zakonitosti u Republici Srpskoj i BiH - kazao je Đokić.

Naglasio je da će analizirati pravnu poziciju sa njemačkom bankom KfNj u vezi sa energetskim projektima čija realizacija je obustavljena.

- Nadam se da nemamo nekih obaveza prema njima u smislu jednostranog raskida ugovora. Odnosno, oni su ti koji raskidaju ugovor. Dali su donaciju za gradnju vjetroparka “Hrgud”, za izradu studije i dodatnih formalno-tehničkih pitanja. U svakom slučaju, pronaći ćemo drugog partnera i realizovati gradnju vjetroparka “Hrgud” jer je riječ o značajnoj investiciji - rekao je Đokić i dodao da su za isti taj projekat imali ponude i drugih partnera.

Kada je riječ o rehabilitaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, Đokić naglašava da će analizirati situaciju te na osnovu toga zaključiti koliko je novca potrebno za te investicije.

- Za hidroelektrane uvijek možemo naći partnere - zaključio je Đokić.

Ista poruka stiže i od gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića koji navodi da privrednici i stanovnici tog grada nisu zaslužili od Njemačke da obustavi realizaciju projekta na njihovom području.

- U svim ovim međunarodnim projekta Gradiška je hvaljena kao sredina koja se zaista mijenja i ide u okviru promjena prema Evropskoj uniji. Bili smo prepoznatljivi. Sam KfNj je mnogo puta ponovio da je projekat započet u Gradišci jedan od najboljih koji napreduje u BiH - rekao je “Glasu” Adžić.

Naglasio je da se isti projekat realizuje i u Zenici i Mostaru, ali ih je Gradiška kako tvrdi pretekla u realizaciji iako je u drugim gradovima započet dvije godine ranije.

- Kod nas se projekat za nagradu obustavlja, a u Zenici i Mostaru ide dalje. Svaki drugi komentar je suvišan - rekao je “Glasu Srpske” Adžić i dodao da već imaju u vidu neke druge međunarodne organizacije koje su spremne da im pomognu u realizaciji započete investicije.

Iz njemačke Ambasade u BiH saopšteno je da je vlada Njemačke odlučila da obustavi četiri projekta u Srpskoj čija je ukupna vrijednost 105 miliona evra. O toj odluci obaviješteni su Ministarstvo spoljnih poslova BiH i projektni partneri.

- Njemačka vlada je u aprilu prošle godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri projekta kao reakciju na odluke Narodne skupštine RS od kraja 2021. godine o vraćanju nadležnosti. Međutim, nije došlo do povlačenja mjera koje je tražila Njemačka. Umjesto toga, vlasti su nastavile sa eskalacijom političke krize. Njemačka je zbog toga donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte - tvrde u Ambasadi.

Sankcije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić izjavio je da će za završetak projekta zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci tražiti alternativna rješenja.

- Gradiška je najbolji primjer realizacije tog projekta u cijeloj BiH. Očigledno je ovdje riječ o nastavku pritisaka na Srpsku koji su se mogli vidjeti posljednjih dana, uključujući i sankcije određenim političarima - naveo je Minić.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: