Dutina: Uskoro završetak sistema za navodnjavanje | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Dutina: Uskoro završetak sistema za navodnjavanje

Izvor: Srna | Datum:11.08.2023.

Intenzivno se radi na puštanju sistema za navodnjavanje na Zubačkom platou kod Trebinja u okviru šireg projekta vrijednog više od 15 miliona KM koji su zajednički izgradili Ministarstvo poljoprivrede, grad Trebinje i "Hidroelektrane na Trebišnjici", izjavio je Srni direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina.

"Trenutno se izvode radovi na sekundarnoj i tercijarnoj mreži iz sredstava grada Trebinja i Agrarnog fonda", rekao je Dutin.

On je istakao da sela Tuli, Turmenti, Orašje i Bogojević selo već imaju izgrađen sistem za navodnjavanje, dodajući da se trenutno izvode radovi u selu Grab.

Dutina je napomenuo da je i za selo Gornje Čičevo kod Trebinja obezbijeđeno 15 satova za vodu.

On je rekao da će radovi u narednih 20 dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, biti završeni, ističući da će tako biti izgrađen sistem za navodnjavanje sa mnogo više priključaka nego što je planirano.

"Planirali smo stotinjak priključaka, međutim, već je ugrađeno više od 160 satova, a u ovom momentu imamo oko 200 zahtijeva za ugradnju priključaka", rekao je Dutina.

On je napomenuo da vremenske prilike, zbog kišnog proljeća, nisu dozvoljavale izvođaču radova da uđe u zemljane radove, odnosno polaganje cijevi, pa je završetak sistema za navodnjavanje prolongiran.

"Svi korisnici koji imaju mogućnost priključka na sistem za navodnjavanje, kojima smo postavili satove, imaju vodu i to funkcioniše više od mjesec dana", rekao je Dutina.

On je objasnio da je riječ o sistemu za navodnjavanje koji funkcioniše sa nekoliko pumpnih stanica, odnosno pet, i velikim rezervoarom.

"Ovo je ujedno najveće prepumpavanje vode u Evropi, sa 283 metra, voda se pumpa na više od 1.000 metara, tako da je ovo kompleksan sistem", rekao je Dutina.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: