Sigurno tržište za smokve i nar | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Sigurno tržište za smokve i nar

Izvor: Glas Srpske | Datum:21.08.2023.

 Trebinje, najveće vinogorje Srpske, osim maslinama, kojih je zasađeno više od 20.000 stabala posljednjih godina, može se pohvaliti ekspanzijom plantaža smokava i nara, za koje tamošnji uzgajivači imaju sigurno tržište.


 
Mediteranske kulture, kojima pogoduje klima i tlo na krajnjem jugu Srpske, sve su popularnije pa se ljudi odlučuju za pokretanje mini-biznisa, od kojeg imaju sigurnu zaradu.

Direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina potvrdio je za “Glas Srpske” da plasman i uzgoj nara i smokava imaju sigurnu budućnost, uz maslinarstvo, koje je odmah iza uzgoja vinove loze.

- U Trebinju su ispunjeni svi uslovi za uzgoj smokava i nara. Posljednje dvije, tri godine imamo dosta manjih zasada tog voća, što nas raduje - rekao je Dutina.

Kako kaže smokve su se već odomaćile, a omiljene su i kod turista, koji su navikli da u Trebinju uživaju u autohtonim proizvodima.

- Smokve prerađuju i uzgajivači nemaju problema sa plasmanom. Prodaju ih i kao suve, slatko i džem. Nar prodaju kao zreo plod, ali i sok, koji je ljekovit i tražen - rekao je Dutina.

Prema njegovim riječima Agrarni fond iz ovog grada vodi računa da podstakne uzgoj mediteranskih kultura.

- Svake godine podijelimo između 2.500 i 3.000 sadnica smokava i nara onima koji žele da podignu nove zasade. U svojoj režiji proizvodimo sadni materijal, koji kasnije putem javnog poziva dobiju uzgajivači - rekao je Dutina.

Trebinjac Miloš Popović rekao je za “Glas” da su na ideju da uzgajaju nar došli nakon što su brali ovo voće koje raste kao samoniklo po obližnjim brdima. Plantaže su mu u naselju Drinjani, gdje ima oko 600 stabala, a planira i proširenje.

 - Kako imamo navodnjavanje, odlučili smo se da uzgajamo nar. Pravimo najviše sok, od sjemenke se može praviti i vino, a od kore i čajevi. Nar prispijeva za berbu krajem oktobra pa ćemo vidjeti kakvi će biti prinosi - rekao je Popović.

Na krajnjem jugu zemlje poljoprivredni proizvođači odlučuju se i za uzgoj smokava. Najpoznatiji smokvar Srpske Božo Vlačić rekao je za “Glas Srpske” da se više od 20 godina bavi uzgojem ove mediteranske kulture te da ga raduje da se sve više mladih odlučuje da uzgaja ovo voće.

 - Trenutno imam oko 500 zasađenih smokava na četiri različite parcele. Ovo je dobra godina, berba je već počela, a traje skoro do jeseni, jer imam devet sorti. Ko god počne da se bavi ovim poslom prvo mu je potrebna ljubav, a onda i dobro poznavanje voća - rekao je Vlačić.

Hercegovačka kuća

Veselin Dutina rekao je da je Hercegovačka kuća u Trebinju nedavno obilježila šest godina uspješnog rada.

- Puno proizvoda prodaje se u Hercegovačkoj kući, tu su i proizvodi od smokava i nara, što je velika sigurnost za naše vrijedne proizvođače - rekao je Dutina.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: