POSTROJENJE ZA PREČIŠĆENJE UGLJA NA TERMOELEKTRANI GACKO DO 2026. GODINE | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

POSTROJENJE ZA PREČIŠĆENJE UGLJA NA TERMOELEKTRANI GACKO DO 2026. GODINE

Izvor: SRNA | Datum:25.08.2023.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović izjavio je Srni da će ERS i zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Gacko po hitnom postupku ugovoriti instalaciju postrojenja za prečišćenje uglja na termoelektrani, koje bi moglo da bude spojeno na sistem do remonta 2026. godine.


"Zadatak je ERS-a i RiTE Gacko da zajedničkim snagama hitno ugovore to postrojenje za prečišćavanje uglja. Projekat je predvidio da je za to postrojenje  potreban minimalan period od 24 mjeseca. To znači da možemo očekivati da se to postrojenje spoji na postojeći sistem u remontu termoelektrane 2026. godine", objasnio je Petrović i dodao da će se to morati finansirati iz vlastitih sredstava.

On je objasnio da termoelektrana sada koristi ugalj lošijeg kvaliteta iz kopa "povlatna zona", jer je je drugi kop "polje c" u kome je kvalitetniji ugalj ugrožen zbog čestih plavljenja i klizišta koja su se pojavila nakon zemljotresa u Stocu.

"Sada smo došli u fazu da trošimo ogromne količine mazuta, koji nije prirodan, a da bismo eliminisali emisije sitnih i krupnih čestica iz dimnjaka u termoelektrani Gacko i omogućili veću proizvodnju i stabilnost termoenergetskog bloka potreban nam je kvalitetniji ugalj", rekao je Petrović.

On je dodao da su primjedbe građana i nevladinog sektora o potrebi za poboljšanjem uslova ekološke prirode opravdane, napominjući da se proteklih mjeseci intenzivno radi na sređivanju dokumentacije i rješavanju finansijske konstrukcije /za postrojenje/.

"Postrojenje ima oko dva miliona kilograma čelika, ima više digitalne opreme, filtera, transportnih sistema za transport lošijeg uglja da bi se došlo do kvalitetnijeg uglja, a samim tim do veće kalorične moći i veće proizvodnje u termoenergetskom bloku", objasnio je Petrović.

On je dodao da se dodatnim istražnim radovima koje je RiTE Gacko sprovela, došlo do saznanja da postoji kvalitetniji ugalj na većim dubinama u kopu "povlatna zona".

"Kombinacijom lošijeg uglja kad se prečisti i tog kvalitetnijeg kad se dođe do njega mi ćemo imati stabilan blok u narednih 14 godina", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, ERS će svim snagama učiniti da obezbijedi dodatna sredstva za funkcionisanje termoenergetskog bloka, do instalacije novog postrojenja, koja se moraju trošiti na količine mazuta, sanaciju opreme i mehanizacije.

Petrović je rekao da je osnovano preduzeće "Termoelektrana Gacko – razvoj i investicije" čiji je cilj da se sa aspekta postojeće termoelektrane i potencijala u rudarskom kopu Gacko sagledaju mogućnosti daljeg razvoja ovog proizvodnog objekta i finaliziraju problemi koji su prisutni na Termoelektrani Gacko.

"Ne vidimo nijedan razlog ni prepreku da se izradi potrebna dokumentacija za potencijalni novi blok Termoelektrane u Gacku za koji ERS za sada nije obezbijedio finansijska sredstva, ali otvorene su opcije da u projekat uđe neki novi investitor iz Evrope ili svijeta zainteresovan za ovakav energetski projekat", rekao je Petrović.

On je napomenuo da žele da budu spremni da obezbijede višedecenijsku energetsku budućnost i stabilnost, naročito svjesni činjenice da je postojeći blok prilično izrađen.

"Mješoviti holding ERS je opredijeljen da stvori uslove za izgradnju potencijalnog zamjenskog bloka za Termoelektranu Gacko", rekao je Petrović. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: