RADIĆ: AUTENTIČNA KULTURA SRPSKE PRIVLAČNA TURISTIMA | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

RADIĆ: AUTENTIČNA KULTURA SRPSKE PRIVLAČNA TURISTIMA

Izvor: SRNA | Datum:13.09.2023.

Republika Srpska ima autentičnu kulturu, tradiciju i običaje što turistima predstavlja važne razloge za posjetu i obilazak domaćih destinacija, izjavio je rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Srpske Marko Radić.
Radić je pojasnio da se navike turista mijenjaju i da više ne putuju radi pasivnog razgledanja i fotografisanja, već od destinacije traži doživljaj.

Prema njegovim riječima, turistička ponuda više ne prodaje mjesto samo po sebi, nego i iskustvo koje to mjesto nudi, a turista traži interakciju sa lokalnim ljudima i njihovim načinom života.

"Područje smo bogato šumama, rijekama i jezerima, resursom koji u svijetu nestaje i koji se samim tim sve više vrednuje. Rijetke su zemlje kao što je naša, a gdje možete zahvatiti rukom vodu iz rijeke i piti", rekao je Radić.

On je podsjetio da Republika Srpska ima tri nacionalna parka, šest parkova prirode, male i velike rijeke i čak 37 jezera, te da se ovi resursi na principu održivog upravljanja na pravi i adekvatan način zaštite.

Radić smatra da je neophodno pružiti podršku i onima koji su odlučili da žive na selu i da kroz agroturizam sprovedu svoje ideje, te privređuju cjelokupnom turizmu Srpske.

"Svaka osoba, koja ima ideju želi da oživi imanje ili kuću na selu u svrhu izdavanja smještaja i proizvodnje domaće hrane i pića, mora imati podršku i lokalne zajednice i države. Kroz pažljivo birane prakse činimo sve da ljude edukujemo da na pravi način iskoriste potencijal koji imaju", rekao je Radić.

On je dodao da i lokalne zajednice moraju naći načine da privuku investitore, osmisle programe podrške razvojnim projektima, apliciraju za sredstva kroz evropske razvojne fondove, te animiraju zajednicu da vidi korist u bavljenju turizmom, kako bi se prepoznao potencijal i pretvorio u ponudu.

Kada je riječ o turističkim vaučerima, Radić je rekao da se ovaj projekat pokazao kao dobra ideja koja je naišla na veliku zainteresovanost građana.

"Tokom dvije protekle akcije iskorišteno je ukupno oko 65.000 vaučera i ovaj sistem je finansirala Vlada Srpske iz Kompenzacionog fonda koji je tretirao vaučere kao podsticaj sektoru u oporavku od pandemije", naveo je Radić.

On je podsjetio da je u februaru na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu koji propisuje postupak dodjele turističkih vaučera u Republici Srpskoj, čime se obezbjeđuje pravni osnov za dodatni podsticaj turističkoj privredi i građanima Srpske.

"U momentu kada Vlada Srpske bude planirala sredstva za ovaj podsticaj, on se vrlo lako može implementirati na terenu, a nije tajna da građani, agencije i poslodavci iz oblasti turizma žele opet akciju vaučera", zaključio je Radić.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: