MASTILOVIĆ: DVA I PO MILIONA GODIŠNJE ZA ELEKTROENERGETSKU MREŽU | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

MASTILOVIĆ: DVA I PO MILIONA GODIŠNJE ZA ELEKTROENERGETSKU MREŽU

Izvor: SRNA | Datum:27.09.2023.

U svakoj opštini u nadležnosti preduzeća "Elektrohercegovina" u toku je izgradnja i rekonstrukcija elektroenergetskih objekata, a godišnje se investira oko 2,5 miliona KM u elektroenergetsku mrežu, izjavio je izvršni direktor za terenske operacije u ovom preduzeću Milutin Mastilović.
Mastilović je rekao Srni da su u nadležnosti ovog preduzeća opštine istočne Hercegovine i grad Trebinje sa više od 34.000 potrošača, odnosno mjernih mjesta i da održava mrežu od više od 3.500 kilometara.

On je najavio da će sljedeće sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima "Elektroprivrede Srpske" i "Elektroprenosa BiH", na kojem će biti definisani detalji projekta izgradnje novog 35-kilovoltnog dalekovoda od trafostanice Veličani, Popovo polje, do LJubinja, dužine 17 kilometara.

Mastilović je rekao da se opština LJubinje trenutno snabdijeva strujom sa 35-kilovoltnog dalekovoda iz Stoca, koji je u nadležnosti "Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne".

On je objasnio da jednim dijelom taj dalekovod prolazi kroz minsko polje, te su česti ispadi iz sistema, odnosno prekidi snabdijevanja električnom energijom opštine LJubinje.

"Samo u ovoj godini imali smo 11 ispada toga dalekovoda i 32 časa je trajalo beznaponsko stanje. Svjesni smo tog problema i zato smo sada u procesu izrade projektne dokumentacije kako bismo pokrenuli projekat izgradnje novog dalekovoda. Vrijednost ove investicije je oko 3,5 miliona KM", istakao je Mastilović.

On je naveo da je u opštini Nevesinje prošle godine završena rekonstrukcija dalekovoda "Bratač", prije nekoliko dana i dalekovoda "Rast", a trenutno je u toku rekonstrukcija dalekovoda "Luke".

"U planu je početak rekonstrukcije dalekovoda `Drežanj`, dužine 56 kilometara", rekao je Mastilović.

On je dodao da su u Gacku ove godine rekonstruisane tri male trafostanice, u planu je izgradnja dvije nove, a završena je i rekonstrukcija dalekovoda "Srđevići" dužine 7,2 kilometra.

U opštini Bileća prošle godine je rekonstruisan dalekovod "Vlahinja", ove godine dalekovod "Baljci", a u toku je rekonstrukcija dalekovoda "Podhor" i "Vranjska".

"Sljedeće sedmice očekujemo izgradnju nove trafostanicu u poslovnoj zoni u Bileći", rekao je Mastilović i dodao da je u opštini Berkovići u toku rekonstrukcija alternativnog dalekovoda sa koga se napaja opština LJubinje.

Mastilović je naveo da je u Trebinju prošle godine saniran dalekovod "Zupci", a u ovoj godini napravljeni su novi dalekovodi "Plana-Dola-Janjač" u dužini od 2,5 kilometra, te novi dalekovod Orašje-Čavaš od 2,8 kilometra, čime su ova mjesta dobila struju.

On je naglasio da će do kraja godine struju dobiti i još nekoliko sela.

"U Trebinju smo izgradili sedam trafostanica, a u planu su još tri", rekao je Mastilović.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: