Pripremni radovi kod brane Pošćenje, HET uložio 140 miliona evra | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Pripremni radovi kod brane Pošćenje, HET uložio 140 miliona evra

Izvor: SRNA | Datum:29.09.2023.

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 milion KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 miliona evra, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić.

To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta, dovodni tunel i 15 odsto EPC ugovora - rekao je Stajić.

On je naveo da se sada najviše aktivnosti odvija u projektnom birou izvođača radova, dok je najveći napredak ostvaren na izradi projekta brane Pošćenje.

- Definisana je geometrija brane, provjera stabilnosti i, nakon prihvatanja od inženjera, počelo je projektovanje detaljnog projekta - precizirao je Stajić.

U ovom trenutku akcenat je na projektu optočnog tunela i privremene podgrade, a ovi objekti biće korišteni u toku izgradnje, prije svega da skrenu vode rijeke Zalomke i omoguće radove i za vrijeme manjih vodostaja.

- Trenutno, izvođač obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade. Riječ je o radovima koji se odnose na uređenje gradilišta, izradi pristupnih puteva i platoa na kojima će se izgraditi privremeni objekti namijenjeni za smještaj osoblja i svih učesnika u građenju - rekao je Stajić.

On je dodao da izvođač uređuje dva kampa za smještaj svog osoblja, u mjestu Divin i u Berkovićima.

Stajić je napomenuo da preduzeće HE na Trebišnjici, investitor hidroelektrane Dabar, ima obavezu rješavanja imovinskopravnih odnosa, eksproprijacije oko 1.100 hektara zemljišta, što je u obavezi da rješava sukcesivno, u skladu sa dinamikom izvođenja radova.

- Trenutno smo u fazi eksproprijacije kanala kroz Dabarsko polje i tu je od 52 hektara, koliko je potrebno da se ekspropriše, ostalo za eksproprijaciju nekih 10-15 odsto. Imamo čvrsto uvjerenje od Geodetske uprave da će se ovaj posao, kao i posao eksproprijacije za dalekovod, okončati do kraja godine - ukazao je Stajić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se to desi, krajem godine investitor bi mogao predati zemljište namijenjeno za izgradnju HE Dabar kineskom izvođaču, izuzev zemljišta u zoni akumulacije.

- Tu smo otkupili oko 20 odsto, ostalo je još 730 hektara, što smo u obavezi da otkupimo do prvog punjenja akumulacije - dodao je Stajić.

On je naveo da investitor izvodi i radove na dovodnom tunelu, gdje je preostalo da se iskopa još oko 150 metara.

Ukupna vrijednost HE Dabar je 661 milion KM, a kad bude izgrađena imaće instalisanu snagu od 159 megavata.

Izvođač se obavezao da će za šest mjeseci izraditi detaljan projekat, nakon čega kreće gradnja.

Ukupan rok, uključujući i projektovanje je četiri godine.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: