Gacko : Iznos subvencija povećan za 10 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Gacko : Iznos subvencija povećan za 10 odsto

Izvor: SRNA | Datum:29.09.2023.

Poljoprivreda je, uz energetiku, jedna od najvažnijih privrednih grana u Gacku, a ove godine će za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta opštine biti izdvojeno oko 150.000 KM, s tim da su ta sredstava povećana za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, rečeno je Srni u Opštinskoj upravi.

 

 

Iz opštine su istakli da je u toku javni poziv za dodjelu subvencija poljoprivrednim proizvođačima, koji će biti otvoren do 9. oktobra.

Opština Gacko je, kako su naveli, ove godine povećala za oko 10 odsto iznos podsticaja za poljoprivredne proizvođače, naročito po grlu stoke, a tu oblast planiraju i ubuduće da podstiču u većem iznosu u skladu sa mogućnostima.

Iz opštine su pojasnili da, osim za te podsticaje, svake godine imaju i dodatna izdvajanja za poljoprivredu, kao na primjer za genotipizaciju gatačkog govečeta i podršku pčelarima.

"Subvencionisanje poljoprivrede je važno jer doprinosi stabilnosti cijena poljoprivrednih proizvoda, očuvanju ruralnih zajednica, organskoj proizvodnji, obezbjeđenju dovoljnih količina domaće hrane, smanjenju zavisnosti od uvoza hrane i podršci inovacijama u poljoprivredi", navode iz opštine.

Opština Gacko će ove godine, na osnovu raspisanog javnog poziva, dodjeljivati subvencije svim poljoprivrednim proizvođačima koji budu ispunjavali uslove propisane pravilnikom, a moći će da ih dobiju sva pravna i fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na području ove lokalne zajednice.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: