Održana obuka 'Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata' | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Održana obuka 'Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.10.2023.

U organizaciji Razvojne agencije RS, a u saradnji sa trebinjskom gradskom upravom  i lokalnom Razvojnom agencijom, u Trebinju je održana obuka “Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata“, koja je namijenjena za predstavnike lokalnih zajednica, razvojnih agencija i institucija koje se bave razvojem na području Hercegovine.

Marko Kakuća, viši stručni saradnik za lokalni i ekonomski razvoj Razvojne agencije RS je naveo da Razvojna agencija od 2015. godine intenzivno organizuje ovu obuku, te da su do sada održana 34 ciklusa, u kojima su učestvovali predstavnici 55 jedinica lokalne samouprave i preko 620 polaznika je uspješno završilo ovu obuku.

„Ono što je mjerenje, na neki način, uspjeha naših obuka, nije samo broj polaznika, već i broj projekata koji su kandidovani i odobreni od strane različitih donatorskih oprganizacija. Od 2015. do sada je jedinicama lokalne samouprave, koje su učestvovale u obukama, odobreno 38 projektnih prijedloga sa ukupnom vrijednošću od 14, 2 miliona KM, što smatramo da je jako dobar rezultat“, naveo je Kakuća.

Kaže da ovu aktivnost Razvojna agencija provodi zato što je RS u procesu pridruživanja EU i veliki broj donatorskih organizacija Evropske komisije i drugih međunarodnih projekata, zahtijeva standardizovanu metodologiju.

„I sve veći broj i domaćih institucija tu metodologiju implementira u svoje javne pozive, kao što je Investiciona razvojna banka, različita ministarstva. Smatramo da je neophodno da podignemo kapacitete jedinica lokalne samouprave na viši nivo kako bi bile osposobljene da odgovore ovim trendovima i izazovima“, kaže Kakuća.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja -TREDEA je istakao da su ove obuke kvalitetne i obuhvatne. Ove godine na obuci je učestvovalo 15 predstavnika javnih ustanova, odjeljenja gradske uprave Trebinja ali i predstavnici Opštine Berkovići.

„Neki od njih su prisustvovali prvi put, nekima je ovo drugo učešće. Što je, takođe, značajno imajući u vidu da su ovi ljudi učestvovali na pripremi nekih projektnih prijedloga pa sada mogu da vide gdje se najčešće greške prave i gdje je prostor za eventualno unapređenje. Učesnici su upoznati sa samim projektnim ciklusom, odnosno, svim onim elementima koje jedan kvalitetan projektni prijedlog treba da ima ali i sa procesom implementacije, odnosno izvještavanjem, javnim nabavkama. Ovo je druga obuka ove godine i smatram da je neophodno da budu što češće organizovane. Možemo reći, da je jednim dijelom, zahvaljujući obukama koje su realizovane prethodnih godina, ove godine, na različite programe i pozive, koji su bili raspisani, iz Trebinja, od strane javnih ustanova i gradske uprave, aplicirano za ubjedljivo najveći broj projekata“, naveo je Benderać.

Za ove aktivnosti Razvojna agencija RS, dobila je prestižnu nagradu Asocijacije regionalnih razvojnih agencija EU u Briselu.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: