SKOKO: PROIZVEDENO MILIJARDU I 100 MILIONA KILOVAT-ČASOVA STRUJE | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

SKOKO: PROIZVEDENO MILIJARDU I 100 MILIONA KILOVAT-ČASOVA STRUJE

Izvor: SRNA | Datum:19.10.2023.

Termoelektrana "Gacko" u ovoj godini proizvela je milijardu i 100 miliona kilovat-časova električne energije, a nakon remonta značajno je poboljšana i situacija sa zagađenjenjem prekomjernom emisijom čestica, izjavio je Srni direktor Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Gacko" Maksim Skoko.
Skoko je naveo da je termoelektrana od remonta imala samo dva kraća zastoja i u kontinuietu radi sa velikim brojem časova na mreži koji je iznad projektovanog, ali zbog slabijeg kvaliteta uglja ne postižu dnevne proizvodnje na nivou na kojem bi to bilo očekivano.

On je napomenuo da je Termoelektrana "Gacko" drugi proizvođač električne energije u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" i da je dosadašnja ovogodišnja proizvodnja dostigla 92 odsto u odnosu na plan.

Skoko očekuje da se nastavi taj kontinuiet proizvodnje do kraja godine i da se što više približe ostvarenju planiranih veličina, napomenuši da je uzrok neostvarenja plana proizvodnje električne energije toplotna moć uglja.

"U decembru prošle godine, zbog velikih padavina i pukotina zbog zemljotresa, došlo je do poplave u centralnom polju u kome je bolji ugalj nego u povlatnim zonama i oko dva miliona kubika vode smo iscrpili iz tog kopa", rekao je Skoko.

On je objasnio da se taj problem rješava, ali su prinuđeni da u ovoj godini sagorijevaju ugalj lošijeg kvaliteta, što i, pored izuzetne pogonske spremnosti Termoelektrane, dovodi do toga da se u potpunosti ne mogu ostvariti planirani proizvodni rezultati.

Skoko je dodao da je nakon remonta Termoelektrane značajno poboljšana situacija sa zagađenjem vazduha i prekomjernom emisijom čestica, koje je značajno smanjeno, a u tome su uspjeli zahvaljujući opremi i intervencije na sistemu za transport pepela, koji je projektovan za mnogo manje količine pepela.

On je naveo da ih očekuje nastavak rješavanja tog problema, te ocijenio da, osim eventualnih pojedinačnih ekscesa, neće dolaziti do enormnih zagađenja kakva su bila ranije.

Prema njegovim riječima, matično preduzeće potpisalo je ugovor sa isporučiocem opreme za instalaciju sistema za prečišćenje uglja i već se provode pripremne aktivnosti.

"Riječ je ogromnom poslu koji treba da riješi problem, čime će se poboljšati ekologija, ali i povećati proizvodnja po osnovu sagorijevanja uglja boljeg kvaliteta i smanjenja troškova za utrošak energenata kao što je mazut za podršku sagorijevanju", rekao je Skoko. 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: