Luka Petrović: ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Luka Petrović: ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor

Izvor: Herceg RTV | Datum:27.10.2023.

Cijena rada u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske koja je ugovorena početkom ove godine iznosi 158 KM, što je za 5% više u odnosu na prethodnu godinu. I pored toga radnici ovog preduzeća traže dodatno povećanje cijene rada na 190KM. Tim povodom održana je vanredna sjednica u Gacku na kojoj su poručili da neće odustati od ovog zahtjeva.

Komentarišući ovu situaciju, generalni direktor ERS-a Luka Petrović izjavio je za Herceg televiziju da ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor u Republici Srpskoj .

‘’Nakon kolegijuma direktora održanog u Ugljeviku 20.oktobra imali smo razgovor sa sindikatom i tom prilikom izložili niz argumenata o tome šta sve prijeti ERS-u. Iz tih razloga smo uporedili parametre kolektivnog ugovora koji imamo potpisan sa sindikatom i uvidjeli smo da ERS ima najpovoljniji sindikalni ugovor u RS. Kod nas minimalna plata nije 700KM nego 910KM, odlazak na bolovanje se ne plaća 70% nego 100%. Na oko 80% radnih mjesta u dvije termoelektrane su prihvaćeni otežani uslovi rada i samim tim postoji dodatak na platu. Naša prosječna plata je daleko iznad javne uprave. Mi imamo regres koji je maltene prosječna plata Republike Srpske, imamo tople obroke organizovane u hidroelektranama i u distributivnim preduzećima, dok u termoelektranama nemamo tople obroke već se organizuje obrok na samoj elektrani. Imamo i mogućnost stimulacija u toku mjeseca i u toku godine. Minuli rad nam je 0,5% za razliku od ostalih koji su sveli na 0,3. Sve kad se sabere prosječna plata u energetskom sektoru je 28% veća od one u javnom sektoru‘’ rekao je Petrović.

On je objasnio da on misli da je gore navedeno razlog da više ne treba da se daje na plate.

‘’Tačno je da su distributivna preduzeća već u minusu sa takvim davanjima. Ono što smo usaglasili i sindikatu predočili da je distributivna djelatnost apsolutno regulisana djelatnost kao što je to i elektroprenos BiH. Međutim, svaka promjena se teško prihvata. Distribucija nema pravo više ni na kakav grant, nema pravo na subvenciju , ona isključivo živi od mrežarine, na računima građana i privrede, kao što elektroprenos živi od prenosne mrežarine sa računa građana i privrede . Od te mrežarine naša distributivna preduzeća ne mogu da izvrše dodatnu rekonstrukciju, modernizaciju distributivne mreže, već daju više ne plate nego što bi trebali, prema regulatornoj agenciji, a to znači da ide na uštrb obnavljanja mreže, što znači da ćemo i dalje imati povećane distributivne gubitke i da ćemo ugroziti pravilnik koji stupa na snagu 1. 1. 2025.godine, a vezan je za kvalitet snabdijevanja‘’ rekao je on.

Kako je istakao Petrović , niko se ne interesuje za veće problem koji prijete ERS-u, poput arbitražnog postupka protiv Ugljevika, nego očekuju neke druge rashode.

‘Mi moramo iznijeti postrojenje za prečišćavanje uglja u Gacku, inače nećemo imati termoelektanu Gacko. Mi moramo nastaviti sa investicijama kao što su Dabar, Mrsovo i Bistrica da bismo imali nove kilovat sate i da bismo održali trajnu cijenu električne energije jeftinom’‘ objasnio je on.

Generalni direktor Elektroprivrede RS zaključio je: ‘’ Ovo su sve argumenti. Ukoliko vi ne želite da gledate globalnu nego ličnu sliku, onda se moramo mimoilaziti.’’


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: