Višemilionska ulaganja u putnu mrežu od Trebinja do Novog Grada | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Višemilionska ulaganja u putnu mrežu od Trebinja do Novog Grada

Izvor: RTRS | Datum:22.11.2023.

Putevi u Republici Srpskoj su u relativno dobrom stanju, a u toku je realizacija nekoliko velikih višemilionskih investicija, izjavio je direktor Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Milan Dakić.

Dakić je izdvojio rehabilitaciju putnog pravca Šipovo-Kupres u dužini oko 29,7 kilometara, a vrijednost ove investicije je oko 18 miliona KM.

- Izvedeni su radovi na rehabilitaciji kolovoza koji podrazumijevaju skidanje starog sloja asfalta, saniranje oštećenja, odvoda vode sa kolovoza i postavljanje novog sloja asfalta i nove horizontalne i vertikalne signalizacije - rekao je Dakić.

Prema njegovim riječim, treba izvojiti i rehabilitacija putnog pravca Srbac-Prnjavor-Teslić u dužini oko 82,9 kilmetara, saopšteno je iz Puteva.

- U toku 2022. izvodili su se radovi na dionici od Srpca do Prnjavora, dok su se u ovoj godini radovi izvodili na dionici Prnjavor-Teslić. Ovo je izuzetno zahtjevna dionica na kojoj je rehabilitovan kolovoz, sanirano jedno klište, sanirana i sva oštećenja i odvodnja vode sa kolovoza, te postavljan novi sloj asfalta i nova horizontalna i vertikalna signalizacija, a ugovorena vrijednost radova je 27 miliona KM - napomenuo je Dakić.

Govoreći o rekonstrukciji puta Ljubinje-Žegulja u dužini od 5,6 kilometara, LOT1, Dakić je rekao da je u okviru ovih radova izvršeno izmještanje dvije krivine, kolovoz je proširen sa pet na šest metara, plus ivične trake od 0,30 metara sa obje strane i urađeni novi rigoli, a ugovorena vrijednost radova je oko 3,5 miliona KM.

Kada je riječ o rehabilitaciji puta Han Pijesak-Sokolac-Podromanija, on je rekao da je ukupna dužina saobraćajnice na kojoj će se izvoditi radovi 27,4 kilometra i biće građevinski podijeljena na četiri dionice.

- Trenutno su u završnoj fazi radovi na prvoj dionici u dužini od 6,68 kilometara i plan je da se započnu radovi na drugoj dionici da bi se potom izvršilo tzv. `konzerviranje radova` u zimskom periodu, a radovi se onda nastavljaju na proljeće. U pitanju je zahtjevna trasa sa dosta krivina, jer je to brdsko-planinski teren sa veoma zahtjevnom geologijom terena. Radiće se na sanaciji svih elemenata puta. Vrijednost radova je oko 10,6 miliona KM, a rok za izvođenje radova je 36 mjeseci. U toku je i rehabilitacija puta /M19/, dionica Vlasenica-Han Pijesak u dužini oko 19,93 kilometara - naglasio je Dakić.

On je rekao da je u okviru modernizacije puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice planirana izgradnja tri kružna toka.

- Izvode se radovi rehabilitacije kolovoza u ukupnoj dužini od 29,7 kilometara, koji podrazumijevaju skidanje starog sloja asfalta, saniranje oštećenja, odvodnje vode sa kolovoza i postavljanje novog sloja asfalta i nove horizontalne i vertikalne signalizacije. Trenutno se radi na izgradnji velikog kružnog toka u Gradišci - naglasio je Dakić.

On je naveo da su, kada je riječ o rekonstrukciji puta Brod na Drini-granica Srpske i Crne Gore /Hum-Šćepan Polje/, radovi na izradi asfaltnog donjeg nosivog sloja izvršeni u dužini od 90 odsto ugovorene dionice od 5,65 kilometara Brod na Drini-Kopilovi.

-- Preostalih 10 odsto radova čine kružna raskrsnica Brod na Drini, most i novi potporni zid na klizištu. Trenutno se rade pripreme za postavljanje nove odbojne ograde i vertikalne saobraćajne signalizacije, za početak radova na potpornom zidu na klizištu, kao i za početak radova na mostu. Izvođač radova prati dinamiku prema ugovorenom roku, koji je decembar 2024. godine. Vrijednost radova je oko 12,5 milina KM - rekao je Dakić.

Govoreći o izvođenju radova i projektovanja za izgradnju nove trase puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko rijeke Drine, Dakić je naveo da je, prema idejnom rješenju, nova trasa dugačka 12 kilometara sa novim mostom preko rijeke Drine u dužini od 400 metara i novim mostom preko rijeke Sutjeske u dužini od 100 metara.

- Ugovorena vrijednost radova je oko 36 miliona KM. Ugovoreni rok za projektovanje je 120 kalendarskih dana i 36 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Prema ugovoru `ključ u ruke`, izvođač je pri kraju sa izradom projektno-tehničke dokumentacije. Po izradi revizije i naše saglasnosti na projekat, izvođač je spreman u punom kapacitetu sa ljudstvom i sredstvima za otpočinjanje radova -  naglasio je Dakić.

On je istakao da su radovi na izgradnji mosta u naselju Česma na teritoriji grada Banjaluka intenzivirani krajem januara godine, kada su vremenski uslovi postali povoljniji.

- Prema usvojenoj tehnologiji i organizaciji izvođenja radova, planirano je da se prvo izvode radovi na desnoj obali rijeke Vrbas, a da se u drugoj polovini godine sa radovima počne i na lijevoj obali. Trenutno se izvode radovi izgradnje nosivih stubova mosta i radovi teku planiranom dinamikom. Ugovorena vrijednost ove investicije je 6,6 miliona KM - rekao je Dakić.

Prema njegovim riječima, u toku je sanacija klizišta na regionalnom putu u mjestu Ljeskove vode u ukupnoj dužini od 120 metara, a sanacija klizišta podrazumijevala je radove uklanjanja dijela tla koje je kliznulo, izradu novog trupa puta i stabilizaciju tla upotrebom geosintetičkih mreža, te regulisanje odvodnje vode, koja je i uzrok nastanka klizišta.

- Neophodno je napomenuti da je izvođač imao skoro mjesec dana kišnog perioda u kojem nije mogao izvoditi radove na sanaciji ovog klizišta. Kroz radove redovnog održavanja putne mreže sanirana su klizišta na šest lokacija u šta je uloženo 810.000 KM. To su klizišta na putnim pravcima Sumbulovac-Podromanija, zatim na dionici Vlasenica-Han Pijesak, dionica granica Srpske/FBiH Ustikolina-Foča, potom dionica Kula-Bistrica i na dionici Kozarac-Vodice. Za tri klizišta urađena projektna dokumentacija i izvode se radovi, a vrijednost radova iznosi 1.900.000 KM. Za četiri lokacije klizišta trenutno je u toku izrada projektne dokumenacija, a za devet klizišta neophodno je da se uradi projektna dokumentacija kako bi se mogla sanirati - rekao je Dakić.

On je istakao da je u cilju što efikasnijeg djelovanja zimske službe i stvaranja što povoljnijih uslova za odvijanje saobraćaja u zimskom periodu, putna mreža magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj podijeljena na 12 oblasti, koje prema ugovorima održava 10 specijalizovanih preduzeća za održavanje puteva.

- Na cijelokupnoj mreži magistralnih i regionalnih puteva u zimskoj sezoni biće raspoređeno 46 punktova zimske službe. Dužnost preduzeća za održavanje puteva je da na punktovima zimske službe uspostave optimalnu organizaciju da bi u svakom momentu u toku 24 časa mogli operativno da pristupe izvršenju poslova zimske službe. Dužnost preduzeća za održavanje je da u toku zimske službe organizuju rad i dežurstvo mehanizacije i radnika u toku sva 24 časa. U toku je procedura provjere planova za zimsko održavanje - naglasio je Dakić.

Na teritoriji Republike Srpske putnu mrežu, kojom upravlja Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" čini ukupno 4.132 kilometra puteva, od čega 1.766 magistralnih puteva, 2.143 regionalnih i 223 kilometra lokalnih puteva od opšteg interesa, koji su posebnim odlukama Vlade Republike Srpske proglašeni bitnim za funkcionisanje ukupnog saobraćaja na teritoriji Republike Srpske.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: