Nevesinje: Veća izdvajanja za poljoprivredu znače i proširenje proizvodnje krompira (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Nevesinje: Veća izdvajanja za poljoprivredu znače i proširenje proizvodnje krompira (VIDEO)

Izvor: radio trebinje | Datum:27.11.2023.

U Nevesinju u ovoj godini imaju rekordna izdvajanja za razoj poljoprivrede i sela.

 

Za poljoprivrednike budžetom je predviđeno oko 300.000 maraka, a efekti podrške, tvrde nadležni već su vidljivi. Koliko će ova podrška značiti proizvođačima krompira, prvog proizvoda sa zaštitom geografskog porijekla u Hercegovini?

Nevesinje ima odlične uslove za razvoj povrtarstva, a krompir je po svom kvalitetu bio prepoznat i u bivšoj Jugoslaviji.

Proizvođača, koji svoje prinose prodaju u značajnijim količinama, na području opštine ima više od stotinu, a skoro da nema porodice koja se ne bavi uzgojem ovog povrća. Kažu da imaju podršku lokalne zajednice da proizvodnju održe i šire.

U selu Bojišta pomogli su donacijom za izgradnju akumulacije za navodnjavanje parcela.

Radoje Buha, proizvođač krompira iz Nevesinja kaže da su pomogli u projektu izgradnje akumulacije za navodnjavanje krompira, ove godine sadili su prinos 3,5 tone zadovoljni plasmanom.

Problem je nepostojanje organizovanog otkupa, kažu proizvođači. Markica zaštite geografskog porijekla nije mnogo doprinijela, tvrde, pa se još na tržnicama može naći uvozni krompir pod oznakom "nevesinjski".

Radoje Buha napominje da kad bi bila otkupna stanica, to bi značilo sigurnost i da se okrenemo širenju.

Iz lokalne uprave objašnjavaju da u skladu sa mogućnostima nastoje da zaštite ovu proizvodnju.

Obezbjeđuju sjemenski materijal, donacije u poljoprivrednim mašinama.

Ukupna izdvajanja za poljoprivredu u ovoj godini su 290 000 maraka. Planira se i povećanje.

- Cilj je zaštiti selo, i poljoprivrednika i efekti se već vide - kaže Bogdan Botić, zamjenik načelnika opštine Nevesinje.

Iz odjeljenja za poljoprivredu opštine Nevesinje, Kojo Pikula kaže - vidjeli smo a proizvođači su obnovili stada ili nešto drugo za šta su aplicrali.

Lokalna zajednica ulaže i u infrastrukturu u seoskim područjima, u rekonstrukciju puteva i vodosnabdijevanje.

 


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: