Elek: Čuvati energetsku nezavisnost, Srpska neće pristati na ucjene | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Elek: Čuvati energetsku nezavisnost, Srpska neće pristati na ucjene

Izvor: RTRS | Datum:10.01.2024.

Direktor preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek rekao je da je 9. januar najvažniji datum u novijoj srpskoj istoriji i da je važno očuvanje Republike Srpske, a sa tim u vezi i njene energetske nezavisnosti.
 

 

- Ne postoji kriza. Imamo redovno snabdijevanje gasom, ali i problem sa Federacijom BiH. Čim prođe proslava Dana Republike riješavaćemo taj problem. Mislim da ćemo ga riješiti na obostrano zadovoljstvo - istakao je Elek.

On je naglasio da neće dozvoliti ucjene kada je riječ o snabdijevanju gasom, koje ide preko teritorije Srpske za FBiH.

- Da je obrnuta situacija, gas nikada ne bi došao do Republike Srpske. Godinama nema nikakvih problema, ali ako misle da oni to mogu dobiti po cijeni koju su zamislili, to sigurno neće moći - rekao je Elek.

Govoreći o Danu Republike, Elek je svim građanima čestitao 9. januar, te izrazio zadovoljstvo što su na proslavi u Banjaluci bili gosti iz zemalja regiona i Evrope.

Elek je uputio kritike pojedincima iz Crne Gore koji se nisu odazvali pozivu da dođu na proslavu Dana Republike u Banjaluku.

- Neka služi na čast onima koji se nisu odazvali pozivu da prisustvuju obilježavanju Dan Republike, posebno pojedincima iz Crne Gore koji su, zahvaljujući glasovima Srba i izabrani na pojedine funkcije - rekao je Elek za Srnu.

Dan Republike Srpske - 9. januar danas će biti obilježen u Brčko distriktu, nakon što je u protekla dva dana nizom manifestacija proslavljen u Banjaluci i svim opštinama i gradovima Srpske.

Kruna proslave bio je svečani defile sa 3.400 učesnika u Banjaluci, svjetlosni spektakl sa 200 dronova, te sinhronizovani vatromet sinoć u Beogradu, Banjaluci i opštinama i gradovima Republike Srpske.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: