Kubatlija i predstavnici 'Lugosa' o solarnom parku u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Kubatlija i predstavnici 'Lugosa' o solarnom parku u Trebinju

Izvor: radio Trebinje | Datum:05.02.2024.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za unapređenje stranih investicija BiH /Fipa/ Marko Kubatlija sastao se sa predstavnicima mađarske kompanije "Lugos Renevables" koja investira u projekat u Trebinju - izgradnju najvećeg solarnog parka na Balkanu, vrijedan više od 50 miliona evra.

Projekat podrazumijeva saradnju mađarske firme i "Elektroprivrede Republike Srpske", kroz mješoviti holding, a nova solarna elektrana snage 73 megavat-pika gradi se u Trebinju, u blizini granice Crne Gore i Hrvatske, što predstavlja drugu fazu cjelokupnog projekta, saopšteno je iz Fipe.

Prva faza je u toku, a podrazumijeva izgradnju trafostanice i dalekovoda sa solarnom elektranom od 73 megavat-pika, tako da će sa dodatkom nove solarne elektrane razvoj kompleksa obezbijediti kapacitet od 146 megavat-pika solarne energije, što će ga učiniti najvećom solarnom elektranom u regionu Balkana prema sadašnjim podacima, istaknuto je u saopštenju.

Iz Fipe su naveli da će to otvoriti nova radna mjesta, ali imati i veliki uticaj na ekonomski rast regiona i razvoj zaštite okoline povećanjem učešća zelene energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Kompanija "Lugos Renevables" je prošle godine preuzela većinsko vlasništvo nad Solarnom elektranom "Trebinje jedan", nakon što je Konkurencijski savjet BiH dao zeleno svjetlo za ovu akviziciju.

Sastanak Kubatlije sa predstavnicima ove mađarske kompanije održan je na osnovu potpisanog moemoranduma sa mađarskom Agencijom za promociju izvoza /HEPA/.

Iz Fipe su naveli da će Kubatlija nastaviti da pruža podršku svim investitorima zainteresovanim za ulaganja u BiH.

"Uz investicione projekte koji stvaraju nova radna mjesta i donose višu dodatu vrijednost, izuzetno nam je važno privući i realizovati one investicije koje donose nove tehnologije, investiraju u istraživanje i razvoj, donose veći broj inovativnih proizvoda i usluga, te ulažu u edukaciju zaposlenih", navedeno je u saopštenju.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: