Srednjoškolci na praktičnoj nastavi u plasteniku Agrarnog fonda | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Srednjoškolci na praktičnoj nastavi u plasteniku Agrarnog fonda

Izvor: Herceg RTV | Datum:29.03.2024.

Učenici srednje Poljoprivredne škole iz Trebinja obavljaju praktičnu nastavu u plasteniku Agrarnog fonda, odnosno u rasadniku, gdje ih inženjeri obučavaju o proizvodnji rasada paprike, paradajza, krastavca, kao i voćnih kultura nara i smokve, rekao je Srni direktor trebinjskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Dutina je naveo da se praktična nastava u saradnji sa Centrom srednjih škola realizuje već četiri godine, te da se pokazala kao dobar vid saradnje sa obrazovnim ustanovama.

"Cilj nam je bio da učenici kada izađu iz srednje škole imaju osnovno znanje o proizvodnji poljoprivrednih kultura", rekao je Dutina.

Prema njegovim riječima, učenici na praktičnu nastavu dolaze početkom marta, ali i u toku poljoprivredne sezone, odnosno kad su već posađene biljne kulture.

"Učenici dolaze da održavaju te zasade u našem plasteniku, da se beru plodovi, vrši se tretiranje i zaštita, tako da i na taj način uče", rekao je Dutina.

On je istakao da je saradnja uspostavljena i sa Poljoprivrednim fakultetom u Trebinju, te da i studenti imaju mogućnost prakse u rasadniku Agrarnog fonda, kao i u vinogradu.

"Sve ovo radimo kako bi prilikom proizvodnje rasada i presadnica voćnih kultura to podijelili poljoprivrednicima za podizanje novih višegodišnjih i jednogodišnjih zasada, ali nam je cilj da u to uključimo i srednjoškolce i studente koji će kada izađu iz škole imati praktično znanje", rekao je Dutina.

Dutina je dodao da svake godine u rasadnicima Agrarnog fonda bude proizvedeno između 25.000 i 30.000 sadnica paprike, paradajza i krastavaca, 3.000 i 4.000 sadnica smokve i nara, što bude podijeljeno za više od 200 porodica u Trebinju.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: