LETOVI NAJAVLJENI JOŠ 2021. Čubrilović otkrio šta koči trebinjski aerodrom „Nije tačno da se nije odmaklo od mrtve tačke“ | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

LETOVI NAJAVLJENI JOŠ 2021. Čubrilović otkrio šta koči trebinjski aerodrom „Nije tačno da se nije odmaklo od mrtve tačke“

Izvor: Srpska Info | Datum:22.04.2024.

Netačni su navodi da se, nakon najave izgradnje aerodroma u Trebinju, nije odmaklo dalje od mrtve tačke, tvrdi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

U odgovoru na poslaničko pitanje Đorđu Vučiniću, Čubrilović je pobrojao što je sve do sada urađeno.

-Kada će konačno početi s izgradnjom i kada će biti prvi letovi sa trebinjskog aerodroma s obzirom da imamo neke posljednje najave koje su govorile da ćemo imati letove krajem 2021., evo nas u 2024. godini ništa nije odmaklo s mrtve tačke, već evo mislim da je 20. jubilarna godina od kako se priča o trebinjskom aerodromu, tako da me zanima kada će početi ti radovi i kada će se završiti i koliko će sredstava uložiti Republika Srpska u taj aerodrom – pitao je Vučinić.

 

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER


Kao prvo, Čubrilović podsjeća da je odlukom Vlade Republike Srpske od 23.09.2021. godine pravo i odgovornost za izgradnju i upravljanje aerodromom u Trebinju su, u skladu sa Zakonom o vazduhoplovstvu BiH, preneseni na privredno društvo „Aerodrom Trebinje“ doo Trebinje, čiji je osnivač preduzeće „Aerodromi Srbije“ doo Niš.


-Mnogo je urađeno, između ostalog: izrađena je sva neophodna planska dokumentacija, usvojen Zoning plan područja posebne namjene „Aerodrom Trebinje“ i izdati Lokacijski uvjeti za izgradnju „Aerodroma Trebinje“. Završeni su istražno-geološki radovi na terenu u Taležima, a zatim laboratorijska ispitivanja zemljišta i odgovarajući elaborati neophodni za izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu i studijsku dokumentaciju. Izrađena je i odobrena aeronautička studija, kojom je verificirana odabrana lokacija aerodroma i potvrđeno da se sa njom može obavljati komercijalni avio-prevoz na način kojim se ne remeti postojeća organizacija domaćeg vazdušnog prostora, niti vazdušnog prostora u susjedstvu – navodi se u odgovoru ministra Čubrilovića.

Zakon protiv aerodroma
Značajno je, kako kaže, da su otkriveni nedostaci u postojećem Zakonu o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, koji omogućavaju uspostavljanje saobraćaja na bilo kojem novom aerodromu u državi , pa i budućem aerodromu u Trebinju. Zato je između ostalog pripremljen i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH, koji je trenutno u proceduri usvajanja.

 

FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RAS SRBIJA


U odgovoru se ne citira zakon, ali u članu 5. koji govori o unutarnjoj organizaciji Agencije, navodi se da ona ima jedinice za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole leta na kontroliranim aerodromima u Bosni i Hercegovini: Banjaluka, Mostar, Sarajevo i Tuzla.


-Kada je ekološka dokumentacija u pitanju, provedena je strateška i prethodna procjena utjecaja na životnu sredinu, jer je trebalo provesti pored domaće i međunarodne procedure, u skladu s Konvencijom iz Kijeva (2003) i „Espo konvencijom“ (procjena utjecaja na životnu sredinu). u prekograničnom kontekstu). Prekogranična procedura sa Crnom Gorom i Hrvatskom se sprovodi i po pitanju Studije uticaja na životnu sredinu koja je također izrađena za projekat izgradnje i rada „Aerodroma Trebinje“, a javni uvid /rasprava je trenutno u toku – navodi Ministarstvo saobraćaja i veza RS.

“Rokovi nisu bili nemogući”
Ono što je urađeno, a na čemu već sada ima koristi lokalna zajednica, jeste to što su sa područja na kome će se nalaziti aerodrom i teren u njegovoj okolici, uklonjena sva zaostala minsko-eksplozivna sredstva.

U postupku izrade je i Glavni projekt za građevinsku dozvolu „Aerodroma Trebinje“ i očekuje se njegov završetak u sljedećih nekoliko mjeseci.


-Na samom početku rada na realizaciji projekta izgradnje aerodroma u Trebinju jeste bilo najava sa ambicioznim rokovima izgradnje i otvaranja aerodroma za civilni saobraćaj, za koje se ne može reći da su nemoguće – tvrdi Čubrilović.

 

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER


Prema njegovim riječima, realizacija ovako značajnog i kompleksnog projekta, ukoliko se stvore svi potrebni uvjeti na svim razinama, ne mora trajati dugo, ali nerijetko od odluke da je potrebno započeti gradnju novog aerodroma pa do njegove izgradnje protekle više godina ili čak decenija.

Ovo godine građevinska dozvola
- Republika Srbija kao investitor i Vlada RS, kao partner na ovom projektu, od samog su početka bili opredijeljeni da se u potpunosti poštuju sve zakonske procedure, što znači da radovi na izgradnji aerodroma ne mogu krenuti prije izdavanja građevinske dozvole koja se očekuje u ovoj godini. Prema dogovorima koji su postigli predstavnici RS i Srbije, institucije Srpske će osigurati pristupnu infrastrukturu: novu saobraćajnicu između magistralnog puta za Dubrovnik i lokacije aerodroma u Taleži (ujedno će se koristiti i lokalna zajednica), infrastrukturu za elektro-energetsko snabdijevanje aerodromskog kompleksa i infrastrukturu za vodovod i kanalizaciju. Ukupan iznos sredstava koja će Republika Srpska uložiti u sve prethodno navedeno će se znati nakon što nadležna poduzeća i institucije završe projektno-tehničku dokumentaciju – poručuje Čubrilović.

Kako kaže, projekat izgradnje aerodroma u Trebinju, dodatno dobija na značaju kada se sagledavaju sva ograničenja aerodroma u okruženju.

-Imajući sve gore navedeno u vidu, kao i to koliko je projekt izgradnje aerodroma u Trebinju sazreo i koliko je značajan ne samo za razvoj Istočne Hercegovine i Republike Srpske već i za čitav region, uvjereni smo da će se pronaći način i osigurati sve što je potrebno da se on u potpunosti realizuje – zaključuju ministar saobraćaja i veza Srpske.

Podsjećamo, prošle sedmice je obnovljena izravna avionska linija Beograd-Mostar, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od njegove koristi imati građani Trebinja i cijele Hercegovine. Opozicija u Srpskoj te je riječi vidjela kao „potvrdu“ da trebinski aerodrom zapravo neće biti izgrađen.Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: