Trebinje je veliko gradilište: Ovo je 9 projekata koji su već počeli, a donosimo i 6 koji počinju do kraja godine (Foto) | Херцег Телевизија Требиње

Привреда

Trebinje je veliko gradilište: Ovo je 9 projekata koji su već počeli, a donosimo i 6 koji počinju do kraja godine (Foto)

Извор: trebinje live | Датум:10.05.2024.

 

Trebinje je veliko gradilište. U svakom dijelu grada se ponešto radi. Radnici i mašine su svakodnevno angažovani na više projekata od popločavanja Starog grada, uređenja trotoara u Njegoševoj ulici, izgradnje kružnog toka, preko izgradnje druge faze Duhovnog centra u Mrkonjićima, izgradnje najvećeg mosta preko Trebišnjice do osvjetljenja Arslanagića mosta...

 

POPLOČAVANJE ULICA STAROG GRADA

 

 

Do kraja maja biće završen prvi dio pete faze popločavanja ulica Starog grada. Radnici preduzeća "Porobić" svakodnevno rade u starom jezgru i jednoj od omiljenih ulica svih Trebinjaca daju poptuno novi sjaj.

Nakon ljetne pauze, radovi će se nastaviti na jesen, kada će biti popločane sve ostale ulice u Starom gradu te uređen Trg Travunija.

Vrijednost pete, ujedno i posljednje faze popločavanja ulica Starog grada je 1.100.000 KM.

 

KRUŽNI TOK KOD KAMENOG MOSTA

 

 

Projekat koji su priželjkivali svi vozači u Trebinju napokon se realizuje zahvaljujući sredstvima iz gradskog budžeta. Radovi vrijedni oko 175.000 KM povjereni su preduzeću "Hercegovinaputevi" iz Trebinja.

Predviđeno je da radovi budu završeni do početka ljetne sezone.

Kružni tok se gradi na jednoj od najprometnijih saobraćajnica u gradu, gdje su se godinama unazad stvarale najveće saobraćajne gužve.

 

DRUGA FAZA DUHOVNOG CENTRA U MRKONJIĆIMA

 

U Duhovnom centru u Mrkonjićima u toku je druga faza radova koja predviđa izgradnju vidikovca, za koju je sklopljen ugovor vrijedan 1.750.000 KM.

U toku su armirano-betonski radovi na cijelom kompleksu, nakon čega slijedi najkompleksniji dio ovog projekta - kamenopolagački i kamenorezački radovi.

Radovi su povjereni firmi "Porobić" d.o.o. iz Trebinja.

 

FUDBALSKI STADION SA VJEŠTAČKOM TRAVOM

 

 

U toku su završni radovi na izgradnji pomoćnog fudbalskog stadiona sa vještačkom travom u bivšoj kasarni. Pomoćni teren je od neprocjenjivog značaja ne samo za Fudbalski klub Leotar, nego za sve sportiste. Sve selekcije koje sada treniraju na glavnom terenu u Policama: pretpioniri, pioniri, kadeti i juniori kao i selekcije ženskog fudbalskog kluba moći će da treniraju na novom terenu u kasarni.

Pomoćni teren sa vještačkom travom gradi Grad Trebinje, dok će Fudbalski savez Republike Srpske donirati vještačku travu.

Stadion će zadovoljiti sve uslove za odigravanje prvenstvenih utakmica omladinskih kategorija te uslove za treniranje i odigravanje prijateljskih utakmica prvog tima.

Vrijednost radova je oko 580.000 KM, a izvodi ih preduzeće "Bejat" d.o.o. iz Trebinja.

 

POPLOČAVANJE TROTOARA

 

 

U narednim mjesec dana očekuje se i završetak radova na popločavanju trotoara u ulicama Vuka Karadžića, Stepe Stepanovića, Njegoševoj i ulici Cara Lazara i Carice Milice.

U toku su radovi u Njegoševoj ulici, a projekat predviđa da se poploča ukupno 1.050 metara kvadratnih trotoara. Osim popločavanja, radovi predviđaju i promjenu ivičnjaka u dužini od 340 metara, postavljanje sistema tehničke vode i dekorativne rasvjete te spuštanje svih elektroinstalacija pod zemlju.

Radove su povjereni preduzeću "Radnik" iz Trebinja, a njihova vrijednost je 250.000 KM.

 

OSVJETLJENJE ARSLANAGIĆA MOSTA

 

 

Sredinom aprila počeli su radovi na osvjetljenju Arslanagića mosta. Projekat, osim ovog mosta, predviđa i osvjetljenje Kamenog mosta i Mosta "Iva Andrića". 

Radovi na osvjetljenju Arslanagića mosta treba da budu završeni do kraja maja, nakon čega će uslijediti radovi na preostala dva mosta. 

Izvođenje radova je povjereno beogradskoj firmi "Fina Tehno LED". Investitor su Hidroelektrane na Trebišnjici, a vrijednost radova je oko 910.000 KM. Iz ove firme su naveli da projektna dokumentacija predviđa ugradnju najbolje svjetske opreme za dekorativno osvjetljenje koju proizvodi italijanska firma "iGuzzini".

 

IZGRADNJA NAJVEĆEG MOSTA PREKO RIJEKE TREBIŠNJICE

 

 

Do septembra će biti završena izgradnja najvećeg mosta preko rijeke Trebišnjice. Riječ je o mostu čija je dužina 484 metra, širina 11,6 metara i visina 32 metra. Radove vrijedne oko 12.285.000 KM finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici. 

Most će biti dio velike obilaznice oko grada, čija izgradnja treba da počne u narednim danima.

Radovi na mostu su povjereni firmi "Integral inženjering" iz Laktaša.

 

NOVA BOLNICA

 

 

Najveći projekat u posljednjih 35 godina u Trebinju gradi se u Pridvorcima. Riječ je o novoj bolnici čiju izgradnju sa 128.000.000 KM finansira Vlada Republike Srpske.

U toku su unutrašnji zanatski radovi, a počeli su i fasaderski radovi. Započeto je i sa okolnim uređenjem objekta gdje su fekalna i oborinska-kanalizaciona mreža oko objekta gotovo završene, a uskoro kreće i izgradnja saobraćajne infrastrukture i prilaza budućoj bolnici.

Bolnica će raspolagati sa 20 novih usluga, ali i nekoliko usluga koje ne pruža nijedna zdravstvena ustanova u Srpskoj.

Radove izvodi firma "Herc gradnja" iz Trebinja.

 

VODOVOD DO IVANICE

 

Radovi na izgradnji vodovodnog sistema na dijelu trebinjske teritorije do Ivanice se privode kraju. Vrijednost radova je 800.000 KM, a slijedi rekonstrukcija cjevovoda od Duži do Huma, u dužini od oko sedam kilometara za koju su sredstva obezbijeđena kroz kreditnu liniju Evropske investicione banke, čiji tender je u toku.

Radove izvode preduzeća "Apis" d.o.o. i "Bankom inženjering" d.o.o. Trebinje.

 

ŠTA ĆE SE GRADITI U NAREDNIM MJESECIMA?


Do kraja godine počinju radovi na više značajnih projekata za grad. Neki od tih radova počinju već u maju, dok se neki očekuju tek na jesen.

VELIKA OBILAZNICA

Putevi Republike Srpske će sa oko 5.000.000 KM finansirati "probijanje" cjelokupne trase velike obilaznice od Banjevaca do Aleksine Međe. Izvođač radova je već izabran, a firma "Prijedor putevi" posao treba da počne u narednim danima. Ovo je prva faza projekta koja podrazumijeva probijanje cjelokupne trase buduće velike obilaznice oko grada.

Grad Trebinje je prije nekoliko godina završio eksproprijaciju zemljišta, a HET je počeo izgradnju mosta koji će biti dio velike obilaznice.

TREĆA TRAKA KOD SKRETANJA ZA GRADSKU KAPELU

Počinju radovi i na izgradnji dodatne trake na raskrsnici za gradsku kapelu. Radove finansiraju Putevi Republike Srpske, a posao je dodijeljen preduzeću "Hercegovina putevi".

VODOVODNI SISTEM

U toku je tenderska procedura za izbor izvođača radova na izgradnji vodovodnog sistema za 100 domaćinstava na lijevoj obali rijeke Trebišnjice i njihovo povezivanje na novu vodovodnu mrežu što, osim cjevovoda, podrazumijeva izgradnju rezervoara "Police" od 2.500 m3, pumpne stanice Police, rezervoara "Crkvina" od 250 m3.

Takođe, ovaj projekat predviđa i izgradnju rezervoara "Mostaći" od 500 m3 i rekonstrukciju cjevovoda Duži-Hum u dužini od oko sedam kilometara, što će omogućiti izgradnju vodovodnog sistema do Ivanice.

Projekat kroz kreditna i grantovska sredstva finansira Evropska investiociona banka /EIB/ sa 4.048.570 KM.

KANALIZACIONA I OBORINSKA MREŽA U POLICAMA

U toku je prirpema tenderske dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Police. Projekat je vrijedan 5.000.000 KM a u cjelosti se finansira kreditnim i grantovskim sredstvima Svjetske banke.

Osim kanalizacione i oborinske mreže, projekat predviđa rekonstrukciju vodovodne mreže u Dušanovoj ulici i još nekoliko ulica u tom dijelu grada te izradu projektne dokumentacije za fekalnu kanalizaciju naselja Hrupjela, Zasad i Mostaći.

Dio sredstava će biti izdvojen za rekonstrukciju vodovodne mreže od  Dražin Dola do Taleže.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za grad, koji je dobio jednoglasnu podršku stanovnika Polica.

VIDIKOVAC PREMA STRAČU

Preduzeću "Porobić" d.o.o. Trebinje povjereni su radovi vrijedni 130.000 KM za izgradnju vidikovca, takozvanog nebeskog šetališta, na skretau prema selu Rapti i Straču. Vidikovac od stakla i čelika sa panoramskim pogledom na Trebinje biće završentokom ljeta. Riječ o konstrukciji od čelika, koja nosi staklenu stazu koja bi ne samo turiste, već i Trebinjce podstakla da posjećuju uzvišenja iznad grada.

AERODROM

Iako je ovo projekat od koga se očekuje najviše i o kome se priča godinama, priprema dokumentacije za izgradnju aerodroma u Taleži kod Trebinja privodi se kraju. Većina dokumenata je završena, a slijedi izdavanje građevinske dozvole za njegovu izgradnju, što se očekuje do kraja ove godine.

Projekat će sa 100.000.000 evra finansirati Vlada Srbijee, dok će infrastrukturno opremanje biti zadatak Vlade Republike Srpske, Grada Trebinja i javnih preduzeća.


Категорија: Привреда

Шта Ви мислите о овоме?

НАПОМЕНА: Садржај објављених коментара не представља ставове Херцег РТВ већ само аутора коментара! Молимо читаоце да се суздрже од вријеђања, псовања и вулгарног изражавања!

Најчитаније у овој категорији: