Završena izgradnja solarne elektrane Bileća | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Završena izgradnja solarne elektrane Bileća

Izvor: Indikator | Datum:16.05.2024.

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić.

Solarna elektrana Bileća nalazi se na lokaciji K.O. Zarječje koja se prostire na 133 hektara. Udaljena je dva kilometra od obale Bilećkog jezera i jedan kilometar od magistralnog puta Trebinje-Bileća.

Solarna elektrana Bileća je maksimalne instalisane snage 60 MW, te procijenjene godišnje proizvodnje od 84 gigavat-sata. Ima 113.184 panela povezanih u 4.192 grupe montiranih na 1.048 trakera.

Električna energija iz solarne elektrane prodavaće se na tržištu, a investicija je procijenjena na više od 53 miliona evra.

EFT je koncesiju od Vlade Republike Srpske dobio 2020. godine na period od 50 godina, a što uključuje period projektovanja i izgradnje od tri godine i period korišćenja u trajanju od 47 godina.

Solarna elektrana Bileća je prva elektrana od koje Opština Bileća ima priliv novčanih sredstava.

Prema ministru Đokiću, Republika Srpska do 2030. godine planira izgraditi i pustiti u rad 1.200 MW novih energetskih objekata.

U toku je niz investicijskih projekata, s ugovorenim ugovorima za 1.719 MW novih energetskih objekata, od čega će 680 MW izgraditi Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), a ostatak privatni investitori i partneri iz Evrope i ostatka svijeta.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: