Mitrović: Proizvodnja veća od plana, maksimalan angažman | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Mitrović: Proizvodnja veća od plana, maksimalan angažman

Izvor: atv | Foto: SRNA | Datum:30.05.2024.

Foto: SRNA

 

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) proizvelo je u ovoj godini 470 gigavat-časova električne energije, što je za 70 gigavat-časova više od plana, izjavio je danas Srni izvršni direktor za upravljanje sistemom u HET-u Milan Mitrović.

Mitrović je istakao da je HET do sada proizveo oko 43 odsto od ovogodišnjeg proizvodnog plana, koji bi trebalo da iznosi 1.090 gigavat-časova električne energije, dodajući da su zadovoljni proizvodnjom, kao i hidrološkom situacijom.


"HET je sada dodatno i maksimalno angažovan u proizvodnji električne energije kako bi zadovoljio potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske, s obzirom na to da je u toku remont termoelektrane u Ugljeviku", rekao je Mitrović.


On je dodao da će nakon Ugljevika početi i remont termoelektrane u Gacku, pa će HET i u narednom periodu raditi maksimalno, a nakon toga će i sam ući u remont.


"Nakon toga i HET očekuje planirani remont, kako bi na jesen bili spremni za nove dotoke vode, padavine i rad u narednom periodu", istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, količina padavina u ovoj godini je na zadovoljavajućem nivou jer su do sada imali oko 80 odsto očekivanih dotoka, s tim da je u aprilu i maju bilo oko 30 odsto planiranih dotoka, ali je olakšavajuća okolnost bila što je nivo vode u Bilećkom jezeru s početka godine bio oko sedam metara iznad plana.


"U slivnom području rijeke Trebišnjice do sada je palo oko 600 litara kiše po metru kvadratnom, a godišnji prosjek je oko 1.400 do 1.500 litara, pa je teško očekivati u hidrološkom smislu da se ponovi prethodna dobra godina, ali sa aspekta proizvodnje možemo biti zadovoljni", rekao je Mitrović.


Govoreći o upravljanju slivom rijeke Trebišnjice, Mitrović je pojasnio da postoje očekivane godišnje padavine, ali da je izazovno upravljati tim sistemom kada se desi da dođe do veće količina padavina u svega dva do tri dana, a koja se očekuje za mjesec dana.

On je dodao da tada, kao i inače, u HET-u donose najbolje moguće odluke kako za to preduzeće, tako i za cijeli elektroenergetski sistem Srpske.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: