Počela Ljetna škola sporta: Sa odbojkašima stigao i Vanja Grbić | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Počela Ljetna škola sporta: Sa odbojkašima stigao i Vanja Grbić

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:21.06.2015.

Ovogodišnja „Ljetna škola sporta Republike Srpske“ svečano je otvorena večeras u Trebinju, a sa radom je počela i prva smjena škole rezervisana za mlade odbojkaše i odbojkašice.

kamp naslovnaPrema riječima ministra porodice, omladine i sporta RS Jasmine Davidović, 14. škola sporta u Trebinju, u sedmičnim smjenama od 21. juna do 23. avgusta, okupiće ukupno 1.100 sportista iz 19 sportskih grana, te njihovih trenera i predavača iz cijele Republike Srpske.

„Oni zajedno treniraju, razmjenjuju iskustva, probaju nove trenažne postupke i druže se. Cilj našeg ministarstva je da ojačamo sport Republike Srpske, pa smo i ove godine za ovaj program izdvojili 190.000 KM, a podška neće izostati ni u budućnosti“, rekla je ministar Davidović.

kamp2

Ona je dodala da je ministarstvo, na osnovu Memoranduma o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, ove godine u „Ljetnoj školi sporta“ omogućilo boravak i za 50 mladih sportista, njihovih trenera i sportskih radnika iz Srbije.kamp1

Svečanom otvaranju škole prisustvovao je i proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Grbić, kojeg je Odbojkaški savez RS angažovao da bude promoter u prvoj, odbojkaškoj smjeni škole.

„Oni pokušavaju da me drže u svojstvu promotera, a kada su djeca u pitanju – meni je jako teško da budem u poziciji samo da gledam. Radiću sa njima sasvim sigurno – i u sali, a planu je i jedno predavanje iz odbojke na pijesku“, rekao je Grbić.

On je dodao da će sa polaznicima škole odbojke u Trebinju probati i do sada nepraktikovana motorička testiranja, koja je sa bratom Nikolom planirao da primijeni od septembra na besplatnoj školici odbojke u Srbiji, a u projektu u kojem nove trenažne postupke prati devet doktora nauka sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Beograda.

„S druge strane, djeca koja budu ovdje na kampu i prođu te motoričke testove, kad se vrate u svoje klubove moći će svojim trenerima da odnesu rezultate testova, a oni će im zasigurno pomoći u daljem radu“, kaže Grbić.

Na pitanje šta je to što nedostaje odbojkaškom sportu na našim prostorima za još bolje rezultate, Grbiće ističe da je to prije svega – sistemski organizovan rad sa talentima, koji bi „najprije djeci omogućio da se bave sportskim aktivnostima koje žele, a potom iz mase individualizovao talente i doveo ih do željenih dometa“.

kamp3„Mnogi su u svijetu postavljali pitanje – šta je to što nas kao narod i zemlje regiona čini zaista izuzetnim u brojnim sportovima. To je ratnički gen, želja za dokazivanjem i ta surova borba za opstanak, kroz koju smo se kalili tokom svih ovih vijekova naše istorije. Ali je važno da shvatimo da ukoliko te predispozicije ne kanališemo na način da ih uvedemo u sistem – uspjeh će biti isključivo sporadična pojava“, smatra Grbić.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: