Foča: Planinari 'Vučje stope' osvojili Materhorn, planinu smrti | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Foča: Planinari 'Vučje stope' osvojili Materhorn, planinu smrti

Izvor: radio foča | Datum:12.07.2018.

Nakon uspješnog uspona na najviši vrh Italije Gran Paradizo, ekipa planinara PSD „Vučja stopa“ preselila se u Ćervinjo gdje su napravili bazni kamp za uspone na sledeće vrhove koji čine ovu ekspediciju, Brajthorn i Materhorn.

I pored preporuka lokalnih planinarskih vodiča da nije vrijeme za uspon na vrh Materhorn, zbog novog snijega koji je pao i veoma niske temperature, dva člana društva Ognjen Matović i Igor Rašević su se ipak uputili prema ovom vrhu, visokom 4.478 metara nadmorske visine.

Iako su nam lokalni vodiči preporučivali da ne idemo jer je pala velika količina snijega na planini, krenuli smo da osvojimo ovaj zahtjevni vrh, koji je samo u protekla tri dana uzeo pet života. Inače to je planina koja je odnijela više života neko Mont Everest, pa je s pravom nazivaju planina smrti“, rekao je predsjednik PSD “Vučja stopa” Ognjen Matović.

Uspon na Materhorn, uslijed nepogodnih vremenskih uslova, trajao je tri dana. Kako je dodao Matović na vrhu ih je dočekao veliki snijeg i jak vjetar, kao i veoma niska temperatura.

Pošto su vremenski uslovi bili izuzetno loši odlučili smo da se vratimo švajcarskom stranom i spustili smo se do skloništa na 4.000 metara nadmorske visine. Narednog dana sastali smo se sa ostatkom ekipe u Cermatu, koji su istovremeno se popeli na vrh Bratjhorn, koji se uzdiže na 4.165 metara iznad mora“, rekao je Matović.

Ovim usponima planinari Planinarsko-speleološkog društva Vučja stopa okončali su ekspediciju „Alpi 2018“.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: