Gacko: Na Desivoju po prvi put organizovano jedrenje na dasci | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Gacko: Na Desivoju po prvi put organizovano jedrenje na dasci

Izvor: opština gacko | Datum:06.08.2018.

JU „Kulturno – sportski centar“ Gacko u saradnji sa Jedriličarskim klubom iz Kragujevca, proteklog vikenda na jezeru Vrba (Desivoje) organizovali su obuku jedrenja na dasci.

Zainteresovanih je bilo i više nego što su organizatori očekivali. Teoretsku i praktičnu obuku u protekla dva dana prošlo je oko 90 učesnika, među kojima je bilo i turista iz Poljske, Češke, te slučajnih prolaznika koji su na jezero svratili na kratak predah.

Deset instruktora bilo je na raspolaganju svima koji su željeli naučiti osnove ovog sporta.

Srđan Mastilović iz jedriličarskog kluba, inače porijeklom iz Gacka, kaže da je jedrenje sport koji spada u red ekstremnih i da se uči skoro dvije godine. Godinama unazad na jezero dolazi na jedrenje, pa je, kako kaže, predložio svojim prijateljima da skupa naprave jednu malu obuku, koja bi trajala dan – dva.

Ovo je sport koji se ne može naučiti za dva dana. Međutim, za ovo vrijeme pokušaćemo sve zainteresovane da upoznamo kroz teorijski, a potom i praktični dio sa osnovama ovog sporta. Jedrenje na dasci se smatra ekstremnim sportom i mi mnogo vodimo računa o bezbjednosti. Uz to je i lijep sport u kojem koristite snagu vjetra, dakle bez ikakvog zagađenja i motora. Onaj ko zavoli može da nastavi da uči na ovom prelijepom jezeru“, kaže Mastilović.

Kroz teorijski dio instruktori su sve koji su se htjeli oprobati u ovom sportu, upoznali sa osnovnim dijelovima daske za jedrenje, pravilnim držanjem i kako koristiti snagu vjetra, od čega i zavisi konačan uspjeh. U praksi je sve bilo malo drugačije, ali za početak prema ocjeni instruktora, oni najhrabriji uz dalji rad i vježbu mogli bi i da napreduju.  Dobro druženje je bilo zagarantovano, pa su se drugog dana obuke čitavoj priči pridružili i članovi PK „Leotar“, sa kojima je KSC Gacko ostvario dobru saradnju organizujući već drugu godinu zaredom školu plivanja.

Organizator ovog projekta bio je „Kulturno – sportski centar“ Gacko. Obuka je bila besplatna, a oprema obezbijeđena.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: