Saša Starović: Sada želimo na vrh Evrope | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Saša Starović: Sada želimo na vrh Evrope

Izvor: Glas Srpske | Datum:30.07.2015.

Momak rođen u Gacku Saša Starović (27) bio je bitan dio mašinerije selektora odbojkaške reprezentacije Srbije Nikole Grbića, koja je nedavno osvojila srebrnu medalju u Svjetskoj ligi.


Pet godina "orlovi" nisu uspjeli da dođu do medalje u ovom takmičenju, ali su na završnom turniru u Rio de Žanieru pokazali odlične igre. Možda do ovog rezultat ne bi došli da Grbić u polufinalu protiv tada aktuelnog šampiona SAD, pri rezultatu 2:2 u setovima i 12:11 za Amerikance, u igru nije uveo Starovića i Aleksandra Okolića. "Orlovi" su napravili seriju 4:0, a ljevoruki korektor iz Gacka osvojio je dva od četiri poena i pokazao da selektor može računati na njega u najtežim situacijama.

Od 2010. godine niste igrali završni turnir Svjetske lige. Ove godine ste uspjeli da dođete do Rija i odmah ste osvojili medalju. Koliko ste zadovoljni tim rezultatom?

STAROVIĆ: Uvijek ostaje žal za zlatnom medaljom, ali moramo biti zadovoljni, jer da nam je neko na samom početku ponudio finale, sigurno bismo ga objeručke prihvatili. Kako je odmicalo takmičenje u Svjetskoj ligi rezultati su bili sve bolji. Srbija do sada nije uspjela da osvoji Svjetsku ligu i ovo je peti put da gubimo u finalu, meni već treći i zbog toga ostaje žal. Ovo takmičenje održava se svake godine, tako da se nadam da možemo to ispraviti. Srbija je u vrhu svjetske odbojke i srećan sam što je nastavljen kontinuitet osvajanja medalja. Nismo bili na završnom turniru pet godina i to je bio motiv više da odigramo što bolje.

Na završnom turniru igrali ste tri utakmice u pet setova prije finala. Koliko je to uticalo da u meču za zlatnu medalju odigrate nešto slabije?

STAROVIĆ: Sigurno je to ostavilo traga na igru i sve nas, pogotovo što su rezultati bili iscrpljujući. Možda smo se tu malo i istrošili, ne samo fizički, nego i emotivno. Možda zbog toga nismo uspeli da posložimo snage. Svi smo željeli da odigramo dobro to finale, ali su na kraju Francuzi potpuno zasluženo pobijedili. Stvarno su dobro odigrali čitav turnir i zasluženo slavili.

Meč sa SAD u polufinalu je bio za infarkt. Bili ste na ivici poraza, ali ste se uspjeli izvući. Vi ste bili ključ pobjede sa dva smeča na kraju petog seta. Kako Vam je bilo ući u igru na samom kraju?

STAROVIĆ: Često su mi postavljali to pitanje, kako si ušao hladan i tako odigrao? Ne izgleda to tako. Kada se ne igra meč, doživljava se drugačije. Veća je nervoza i napetost, i mi koji nismo igrali bili smo u tom meču psihički i fizički. Bilo mi je u glavi da dam sve od sebe i da svaku loptu iskoristim što je bolje moguće i na kraju sve ispalo kako treba. Ušli smo u finale. Ponosan sam na sve nas, jer svi koji su ulazili dali su određeni doprinos. Tako da je ovaj rezultat dio svih nas.

Na klupu reprezentacije skoro je sjela legenda srpske odbojke Nikola Grbić. Koliko on znači za igru i da li ste se navikli na njegov stil rada?

STAROVIĆ: Navikli smo se. U početku je bilo teško dok traje proces prilagođavanja, ali kada se dobro radi, sve ide lakše. Prihvatili smo njegov sistem rada i nije bilo odstupanja. Igrao sam sa Nikolom, a on mi je tada u neku ruku bio i trener, pa sam otprilike znao kako izgleda raditi sa njim. Doveo je grupu ljudi u stručni štab, nekoliko Italijana tako smo dobili neki sistem koji je novi za sve nas. Vidjelo se da to radi za naše dobro, ne samo za kolektiv, već i individualno za igrače, a na kraju se isplatilo. Vidi se naše zajedništvo i energija koju smo imali. Svi smo bili jedan za drugoga i to je na kraju bila naša dodatna snaga. Za velike rezultate treba da dođe neko ko može da nas postavi na pravo mjesto i da funkcionišemo kao ekipa. Kada smo zdrava cjelina rezultati moraju doći.

Idući veliki ispit za reprezentaciju Srbije biće Evropsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj u oktobru. Kakve su ambicije "orlova" na tom takmičenju?

STAROVIĆ: Evropsko prvenstvo je najjače takmičenje, dosta jače od svjetskog. Rusi ove sezone nisu igrali dobro, na kraju su ispali iz prve divizije, ali će na Evru biti kompletni. Francuzi su dobri, Italijani će imati neka pojačanja. Očekuje se da će za njih igrati Hunatorena. Očekujem da ćemo biti u vrhu i sa tim očekivanjima i stavom moramo da krenemo ako želimo da dođemo do medalje. Kako će se odvijati stvari vrlo je nezahvalno komentarisati iz ove perspektive, ali sam siguran da ćemo mi, kao i uvijek, dati sve od sebe i da će rezultat doći.

Početkom iduće godine očekuju Vas borbe za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Da li vidite Srbiju na tom takmičenju?

STAROVIĆ: Vjerujem da možemo do Rija i vidimo sebe tamo. Postoji dosta kvalifikacionih turnira. U januaru kreću prvi i realno je da se nađemo tamo iako se kaže da se dosta kvalifikovati na OI nego osvojiti medalju na Igrama. Mislim da možemo i moramo zato što osjećamo neku vrstu odgovornosti. Sada smo pokazali kvalitet i mislim da bi trebalo da se nađemo tamo.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: