Novak Đoković: Ja sam pravoslavac i ponosim se time | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Novak Đoković: Ja sam pravoslavac i ponosim se time

Izvor: Rts | Datum:27.08.2019.

Miloš Rastović, koordinator za kulturu Srpskog narodnog saveza (Pitsburg, SAD) i novinar "Amerikanskog Srbobrana", najstarijih srpskih novina koje izlaze u kontinuitetu od 1906. godine, bio je na teniskom master turniru u Sinsinatiju u državi Ohaju kako bi se ponovo sreo sa Novakom Đokovićem, svjetskim teniskim šampionom.


Novak Đoković je imao uspješnu godinu pobijedivši na grand slem turniru Vimbldon u julu ove godine po peti put. Prošle godine, Đoković je pobijedio u Sinsinatiju i postao prvi teniser svijeta u istoriji tenisa koji je pobijedio na svih devet ATP Master turnira 1000. Ove godine je došao sa istim entuzijazmom. Navijači sa srpskim zastavama su gromko navijali "Nole, Nole" tokom cijelog turnira.

Međutim, na iznenađenje većine prisutnih novinara i publike, Đoković je izgubio u polufinalnom meču od ruskog tenisera Danila Medvedeva. Nakon meča na konferenciji za štampu, Đoković je naglasio da je veoma zadovoljan načinom na koji je igrao cijeli turnir: - Očigledno je da boli kada izgubite meč. Ali, na kraju dana, pozitivno mislim o mojoj igri.

On je ostao veoma pozitivan i u vezi spremnosti za predstojeći Ju-es-open u Njujorku. Tokom turnira, iskazao je saosjećanje prema jednom dječaku, kog je upoznao na stadionu. Prije početka jednog od mečeva, uhvatio ga je za ruku i uveo na teren. Dozvolio je dječaku da sjedne na njegovu stolicu na kojoj se odmara tokom meča i uživa. Dječak je imao majicu na kojoj je pisalo: Ja sam šampion. Kasnije je voditelj objavio da je dječak imao rak još kao beba od 10 dana starosti. Đoković je za dječaka trenutke na terenu učinio nezaboravnim:

- Ova vrsta momenta ostaće sa njim dugo. Samo sam želio da se on osjeća prijatno jer ja znam šta za njega znači biti na terenu. Za mene je to znak pažnje i gest da bi se dječak dobro osjećao.

Nakon konferencije za štampu, Đoković je razgovarao i za Amerikanski Srbobran. Postao je počasni član Srpskog narodnog saveza, najstarijeg srpskog dobrotvornog društva u Americi, 2015. godine. Počasni predsjednici Srpskog narodnog saveza bili su Mihajlo I. Pupin i Nikola Tesla, srpsko-američki naučnici i pronalazači, 1929. i 1935. godine.

Novak Đoković fondacija daje stipendije studentima na doktorskim studijama na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Harvard univerzitetu u Bostonu koji se fokusiraju na razvoj i obrazovanje djece u predškolskom uzrastu.

 Šta Vas je najviše motivisalo da se usredsredite na djecu predškolskog uzrasta?

- Ja lično sa svojom ženom i porodicom pomažem na različite načine i za različite svrhe i definitivno smo najosjetljiviji na djecu. Misija fondacije je da se širi svijest o tome kolika je bitno obrazovanje u predškolskom uzrastu. Kada je fondacija krenula 2011. godine da se aktivno bavi tim problemom bilo je preko 50% djece u Srbiji koja nisu pohađala neku predškolsku ustanovu ili program što zbog finansijskog ili kulturološkog razloga. Ipak, najveći razlog je što nije bilo dovoljno mjesta u vrtićima. Danas takođe nema dovoljno mjesta u vrtićama. Mi smo na to usredsređeni najviše. Kao otac dvoje djece koja su u predškolskom uzrastu još više vidim važnost toga - kaže Novak.

Koliko je pravoslavna vjera važna u vašem profesionalnom i životu uopšte?

- Ja jesam pravoslavac i ponosim se time. Međutim, ja ne ograničavam sebe na neke religijske granice koje postoje i u našoj i u svakoj drugoj vjeri. Trudim se da budem univerzalan, da se razvijam i tako mi najviše odgovara.

Od Srpskog narodnog saveza na poklon je dobio primjerak Amerikanskog Srbobrana i film Teslin narod (2018) u režiji Željka Mirkovića. Film prikazuje priče američkih Srba kroz istoriju koja traje više od 200 godina, počev od prvog poznatog Srbina Đorđa Šagića, do Mihajla I. Pupina, Nikole Tesle, iseljenika tokom Prvog i Drugog svjetskog rata do danas. Film naglašava ulogu američkih Srba u izgradnji Amerike i svijeta u cjelini.

Novak Đoković je poklon primio sa velikim oduševljenjem. Napuštajuću sobu za novinare zahvalio se, uz naš komentar da je svaki njegov uspjeh ujedno i uspjeh Srpskog narodnog saveza i srpske dijaspore u cjelini.



Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: