Ivana Ninković: Ostvarila sam svoj američki san | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Ivana Ninković: Ostvarila sam svoj američki san

Izvor: Nezavisne novine | Datum:18.02.2016.

Ivana Ninković, jedna od najuspješnijih bh. plivačica, zadovoljna je životom u SAD, gdje se školuje na državnom univerzitetu Arizona i priprema da izbori normu za Olimpijske igre.

Ona je na Igrama u Londonu nastupila 2012, a sada se bori za vizu za Rio de Žaneiro, gdje će smotra najboljih sportista svijeta biti održana ove godine. "San svakog sportiste je učešće na OI, i tako je i moj cilj da izborim nastup u Riju.

Nakon plivanja na koledžu (25 jardski bazen), u nastavku sezone prelazim u 50-metarske bazene, gdje ću na mitinzima u Americi pokušati isplivati što bolji rezultat i što bolje se pripremiti za dolazak u Evropu. Plivaću više disciplina iz olimpijskog programa, a prioritet mi je 100 metara prsno. Takmičenja će biti prilika da provjerim formu, koja je u uzlaznoj putanji", rekla je Ivana Ninković za "Nezavisne".

Dvadesetogodišnja Trebinjka trenira u timu čiji je glavni trener Bob Boumen, trener Majkla Felpsa i američke reprezentacije, koji je na Univerzitetu Arizona od avgusta 2015.

"Doveo je i svoj trenerski tim i profesionalne plivače koje sprema za OI, među kojima je i Felps, najtrofejniji plivač svih vremena. U trenerskom timu je mnogo poznatih imena poput Misti Hajmen, osvajačice zlatne medalje na OI. Treninzi su teški, ali i zanimljivi. Velika pažnja se poklanja fizičkoj spremi i radu u teretani, pa je zbog toga Boumen u tim uključio glavnog fitnes trenera reprezentacije SAD u plivanju", izjavila je Ninkovićeva.

Dodaje da su dolaskom Boumena takmičenja na koledžu postala veoma posjećena i da u prosjeku bude oko 4.000 gledalaca. Što se tiče forme, kaže da su sva takmičenja na koledžu iz punog treninga, tako da će na Prvenstvu koledža PAC 12 vidjeti koliko je napredovala. "Pripremam za prvenstvo 12 koledža (PAC 12), a, nakon toga, ako ispunim normu za NCAA, to je prvenstvo svih koledža. Zatim slijede takmičenja u 50-metarskim bazenima gdje ću učestvovati na nekoliko jakih mitinga u Americi i Kanadi", kaže Ninkovićeva, te o Evropskom prvenstvu koje će biti u maju dodaje:

"Nadam se da ću isplivati normu za EP. Školska godina traje do 5. maja pa ako sve bude kako sam planirala, najvjerovatnije ću učestvovati na prvenstvu, a o očekivanjima je rano govoriti".

Plivačica banjalučkog Olimpa nije samo uspješna u bazenu, već je i odličan student.

"Na koledžu sam druga godina inženjering menadžmenta sa prosjekom četiri, a to je na fakultetima u BiH deset. Zadovoljna sam studiranjem i plivanjem, jer je ovdje sve dobro organizovano. Škola na prvom mjestu i uslov da prisustvuješ treninzima je ispunjenje svih studentskih obaveza. U rangiranju koledža u plivanju veliki udio ima prosjek ocjena plivača, što se na kraju sabira sa sportskim rezultatima", naglašava bh. reprezentativka.

Na pitanje da li je ostvarila svoj američki san, Ivana je potvrdno odgovorila. "San mi se ostvario samim odlaskom na priznati koledž, gdje sam stekla reputaciju vrlo vrijednog studenta i plivača.

Plivanje nije profitabilan sport i od njega se ne može mnogo zaraditi zato ga je potrebno iskoristiti kao uslov za upis na prestižan koledž. Da biste upisali koledž, pored dobrih rezultata u sportu, potrebno je položiti prijemne ispite visokom ocjenom. Nakon karijere s ovakvim obrazovanjem mogu da obezbijedim sebi egzistenciju", rekla je Ninkovićeva i dodala:

"Kad vas trenira najtrofejniji trener današnjice, plivate u stazi sa najboljim plivačem svih vremena, imate veoma kvalitetno obrazovanje i sve uslove za napredak u karijeri, a pritom steknete dosta prijatelja raznih nacija - to se za mene zove američki san. Za ovaj san je potrebno mnogo odricanja, truda i upornosti i sve je ostvarivo ako je čovjek zdrav, srećan i zna šta želi u životu".

Amerika

"Prvu godinu sam provela u adaptaciji na njihov način treniranja i života, koji se mnogo razlikuje od načina treniranja kod nas. Druga godina na koledžu je donijela mnogo promjena jer nam je za trenera došao Bob Boumen, trener Majkla Felpsa i američke plivačke reprezentacije", rekla je Ivana Ninković.


Maja Predragović


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: