Tomanović poziva Grad, HET i Draškovića na sastanak za spas Leotara | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Tomanović poziva Grad, HET i Draškovića na sastanak za spas Leotara

Izvor: Herceg TV | Datum:05.07.2016.

„S obzirom na težinu situacije u kojoj se Fudbalski klube „Leotar“ trenutno nalazi, dužnost mi je, kao čovjeku koji već dvije godine aktivno iznosi stavove o problemima u klubu, da vas – građane Trebinja, još jednom upoznam o stanju i aktivnostima u i oko FK „Leotar“, navodi potpredsjednik Leotara Milan Tomanović u saopštenju za javnost

U dopisu od 25.6.2016. godine, upućenog na adresu gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, direktora Hidroelektrana na Trebišnjici Gordana Mišeljića i predsjednika Koncerna „Svislajon Takovo“ Rodoljuba Draškovića, Tomanović kaže da je jasno iznio probleme kluba i način na koji se problemi mogu riješiti.

U narednih sedam dana, na zahtjev Upravnog odbora kluba biće zakazana vanredna sjednica Skupštine FK „Leotar“, na kojoj će članovi i javnost biti upoznati sa rezultatima sastanka ,budućim akcijama i Tomanovićevim daljim aktivnostima u UO FK „Leotar“.

Saopštenje Milana Tomanovića prenosimo u cjelosti.

Poštovani,

Pokret „Pozitivna Srpska“ je nevladina i nepolitička organizacija koja ima za cilj unapređenje i ostvarivanje opšteg, odnosno zajedničkog interesa.

Naša misija je pozitivan doprinos u izgradnji boljeg i pravednijeg društva, te izgradnji i promociji pozitivnih vrijednosti.

Imajući u vidu da slijede lokalni izbori, a da je politička situacija u Trebinju više nego uzavrela, usljed nepomirljivih i dijametralno suprotnih političkih stavova, koji usporavaju normalan razvoj grada, krajnje je vrijeme da se nađe zajednički jezik po pitanju rješavanja problema, koji ne mogu da čekaju!

U ovom trenutku postoji niz problema koji se ne mogu riješiti bez saglasnosti svih političkih i privrednih subjekata u našem gradu. Osim što sam predsjednik Gradskog odbora pokreta Pozitivna Srpska, obavljam i funkciju potpredsjednika Fudbalskog kluba „Leotar“, kluba koji proživljava najteže trenutke od svog formiranja, još od davne 1925. godine.

Lišen finansiranja od grada Trebinja, bez postojanja odgovarajuće infrastrukture, bez mogućnosti da ostvaruje profit od sportskog turizma, uz nagomilana dugovanja, klub se nalazi na pragu stečaja. FK „Leotar“ je simbol grada i najstariji sportski kolektiv u Hercegovini.

Odlukom Skupštine grada iz 1970. godine, klubu se sa trajnim pravom korištenja dodjelio stadion i okolno zemljište u površini od oko 35.000 m². Takođe klub u svom posjedu ima i stadion na „Abazovini“, sa olimpijskim bazenom površine oko 21.000 m². Stupanjem na funkciju u Upravnom odboru pokrenuli smo, na osnovu zakona o stvarnim pravima, pred republičkom geodetskom upravom, konverziju vlasništva iz prava korištenja u pravo vlasništva i proces je u toku već više od godinu dana, te je to jedan od uzroka spora između sadašnje uprave kluba i gradske uprave.

Naša vizija je da klub sa ovakvim načinom finansiranja ne može da opstane, što je i očigledno, već da klub mora biti drugačije organizovan. S tim u vezi, sadašnja skupština kluba je usvojila nacrt statuta po modelu upravljačkih prava (model FK Sarajevo), čime bi se našao investitor i stvorio zdrav kolektiv.

Stadion mora biti ili vlasništvo kluba gdje bi potencijalni investitor mogao da ostvaruje svoje poslovne ideje i širi sportske kapacitete ili da grad bude vlasnik i da kao takav preuzme obaveze održavanja stadiona i pratećih objekata, uz plaćanje komunalnih usluga, a da klub zadrži pravo korištenja.

Moram da napomenem da je najveći dio sadašnjeg duga nastao kao posljedica renoviranja stadiona (kvalifikacije za ligu šampiona) i zbog nagomilanih dugovanja za struju i vodu. Usvajanjem upravljačkih prava na adresu kluba se javio njemački investicioni fond na čijem čelu se nalaze naši ljudi, proslavljeni i priznati sportisti, sa željom da preuzmu rukovođenje klubom.

Uslov je da sva prava i obaveze koje klub ima moraju biti jasno definisane. S obzirom na to da na mjestu gdje se sada nalazi stadion i okolno zemljište ne postoji regulacioni plan, niti jedan niži akt regulacije, kao ni na terenu, gdje se planira ili se planirao izgraditi kompleks sa zatvorenim bazenom, (što je još jedan uzrok sukoba sa gradskom upravom), očigledno je da uprava kluba ne može da ispuni svoj dio posla.

Upoznati smo sa činjenicom da gospodin Rodoljub Drašković gradi „Grad sunca“ u čijem sklopu bi se navodno trebao nalaziti zatvoreni bazen, kao i eventualno fudbalski tereni, možda i stadion, te vas u vezi sa tim molim da pristanete na sastanak, na kome bi se uz prisustvo čelnika grada i HET-a moglo naći zajedničko rješenje i konačno usvojio regulacioni plan i riješile dileme stadiona, pomoćnih terena, zatvorenog bazena, na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana.

Da čekamo izbore ne želimo, proći će jedni, doći će novi, a klub i grad moraju da žive.

Unaprijed zahvalan.

Dr Milan Tomanović

Predsjednik Gradskog odbora Pokreta Pozitivna Srpska i potpredsjednik fk Leotar


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: