Bilećki biser Mina Vujović ide stopama Tijane Bošković | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Bilećki biser Mina Vujović ide stopama Tijane Bošković

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.02.2022.

Kršna Hercegovina nepresušan je izvor sportskih talenata. Iz nje je potekla trenutno najbolja odbojkašica svijeta Tijana Bošković čiji uspjeh želi da ponovi i Mina Vujović.

Mlada Bilećanka kreće stopama svoje starije sugrađanke koja se iz ovog malog mjesta sa juga Republike Srpske otisnula u bijeli svijet te se popela na odbojkaški Olimp. Talentovana Mina sa samo 12 godina napustila je rodno mjesto i postala član prvaka Turske, četvorostrukog šampiona Evrope, svjetskog klupskog prvaka te prošlogodišnjeg finaliste Lige šampiona Vakifbanka. Njen idol i velika podrška očekivano je najslavnija Bilećanka.

- Počela sam trenirati odbojku mjesec, dva prije Olimpijskih igara 2016. godine kada je Tijana stigla do srebra i taj doček nikada neću zaboraviti. Njeni posteri koje sam počeli lijepiti kada sam imala pet godina još su na zidovima moje sobe. Tijana je jedna, neponovljiva i mnogo sam srećna što smo iz istog grada - naglasila je Mina.

Ipak, sve je počelo u Bileći, a kako se to desilo ispričao je njen otac Marko koji je nekad igrao košarku u Hercegovcu.

- Mina igra odbojku neke tri, četiri godine da bi je trener Ivan Maljević odveo u Gacko koji predstavlja dobru sredinu za napredak. Ipak, nakon četiri, pet mjeseci mi je rekao da je prerasla i tu sredinu što me malo začudilo, jer ona ima samo 12 godina mada je visoka 190 centimetara i nosi patike broj 44. U tom se pojavljuje škola odbojke Vakifbanka iz Sarajeva i čim su je vidjeli odveli su je na petodnevnu probu u Tursku. Bili su prezadovoljni njenim znanjem i talentom pa je trebalo da se poslije školske godine preseli tamo, ali su oni insistirali da odmah ide tako da smo potpisali ugovor - istakao je Marko Vujović.

Ugovor je potpisan na godinu, nakon koje bi trebalo da bude produžavan još po godinu sve dok Mina ne napuni 14 godina kada može biti potpisan višegodišnji, jer tako diktiraju tamošnji zakoni. Uslovi u kojima će živjeti i trenirati su vrhunski i sve je unaprijed isplanirano.

- Za sada je ispoštovano i više od onoga što je ugovorom predviđeno. Nismo imali zamjerku ni na jednu tačku ugovora kojeg su nam ponudili na obostrano zadovoljstvo. Svaki dan, ma svaki sat od ujutro do naveče je isplaniran, a računa se vodi o svemu. Djevojčice su smještene na šestom spratu hotelskog kompleksa koji je namjenski rađen i jer je na četvrtom spratu dvorana za trening pa skoro da ne mora napuštati objekat - naglasio je Vujović.

Ostao je iznenađen brzinom kojom je uspostavljena saradnja između njegove kćerke i turskog velikana.

- Nisam očekivao da će ići ovom dinamikom mada je zbog visine Mina mnogo obećavala. Vjerovao sam da će biti ovdje još koju godinu, zatim preći u Srbiju i tek onda u inostranstvo tako da me zatekla ponuda svjetskog šampiona koju zaista nisam očekivao. Još nisam bio u Istanbulu kod nje, ali vjerujem da ćemo veoma brzo otići jer je predviđeno da nekoliko puta godišnje možemo biti po tri dana zajedno, a trener Maljević bio je sa njom - rekao je Marko.

Za razliku od nekih ranijih slučajeva kada je mladim sportistima bilo nuđeno da prihvate državljanstvo druge države sada to nije bio slučaj.

- Nisu nas ničim uslovili. Rekli su da u budućnosti može igrati za koju god hoće reprezentaciju te su po tom pitanju bili maksimalno korektni. Ne interesuje ih pretjerano za koju će državu igrati sve dok u klubu pruža dobre partije, odnosno u ovom slučaju napreduje na treninzima. Da su ponudili nešto tako sigurno je da ne bismo pristali, ali nisu tako da nismo imali problema u vezi sa tim dok je Mina već bila na kontrolnim treninzima Srbije - dodao je Marko.

Da porodica bude ponosna

Mina neće biti sama u Turskoj gdje su već dvije Trebinjke Stefanija Pajić i Bojana Ambulija.

- Pozdravila sam se sa svojim saigračicama u Gacku koje sam mnogo zavoljela tokom vremena koje sam sa njima provela jer su bile predivne i prihvatile me na najljepši mogući način. Rastanak sa njima kao i školskim drugovima za mene je bi­o veoma težak. Najviše će mi nedostajati mama, tata, brat i sestre, ali takva je priča svih sportista dok želim da jednog dana budu ponosni na mene - naglasila je Mina.

Susret sa Tijanom

Po dolasku u Istanbul članice gradskog rivala Ezačibašija Tijana Bošković i Maja Ognjenović posjetile su Minu.

- Drago mi je što sam imala priliku da sretnem Minu, porazgovarale smo i imam utisak da je zadovoljna i srećna što je došla u Istanbul. Vjerujem da će vrijedno trenirati, brzo napredovati i nadam se da je ovo samo početak jedne lijepe odbojkaške priče. Ja ću naravno biti tu za bilo kakvu vrstu pomoći. Lijepo je čuti da je jedan velikan prepoznao još jedan odbojkaški talenat iz našeg grada - rekla je Tijana nakon susreta sa Minom.

 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: