IZDVAJANJE OPŠTINA ZA SPORT: Gacko i Bijeljina prednjače u Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

IZDVAJANJE OPŠTINA ZA SPORT: Gacko i Bijeljina prednjače u Srpskoj

Izvor: Herceg TV | Datum:02.11.2016.

Kada neki sportski kolektiv ili pojedinac ostvari zapažen rezultat svi smo izuzetno ponosni i svima su nam puna usta hvale na račun sportskih dostignuća a kao po pravilu predstavnici vlasti utrkuju se ko će prije primiti uspješne sportiste, slikati se sa njima i pohvaliti se kako im pruža podršku. Međutim, koliko lokalne zajednice zaista izdvajaju za sport i koliko pomažu sportske klubove kako u Hercegovini tako i u Republici Srpskoj?

HERCEGOVINA

Na području Hercegovine sve lokalne zajednice u svojim budžetima predvidjele su stavku grantova za sportske kolektive i organizacije, međutim iznos sredstava varira između opština. Opština Bileća iz godišnjeg budžeta nešto većeg od 7,5 miliona maraka za sportske klubove izdvaja 120 hiljada maraka ili svega 1,5%. U Nevesinju se od više od 6,5 miliona maraka za sport izdvoji 180 hiljada maraka ili oko 2,5%. U najvećoj hercegovačkoj lokalnoj zajednici Gradu Trebinju za sport je izdvojeno svega oko 350 hiljada maraka od oko 25 miliona maraka budžeta odnosno manje od 1,5%. Sa druge strane opština Foča je izdvojila 380 hiljada maraka iz budžeta od oko 12,5 miliona maraka što predstavlja 3% sredstava. Rekorder je opština Gacko koja iz budžeta od oko 9,5 miliona maraka za sport izdvaja od 400 do 450 hiljada maraka odnosno između 4-5% budžetskih sredstava.


 VELIKI GRADOVI

Među najvećim gradovima Republike Srpske izgleda različito posmatraju značaj sporta. Najmanja su izdvajanja u Banjoj Luci i Prijedoru gdje se za sport izdvaja manje od 1% budžeta pa tako u Prijedoru izdvoje 275 hiljada maraka od 35 miliona maraka budžeta, a u Banjoj Luci 1,2 miliona maraka od skoro 130 miliona maraka budžetskih sredstava.

Za nijansu je bolja situacija u Zvorniku gdje se za sport izdvoji 420 hiljada maraka od budžetskih sredstava u iznosu od 22,5 miliona što je oko 1,8%, a u Doboju sportistima izdvajaju 650 hiljada maraka od oko 25 miliona maraka ili 2,5%. Najbolja je situacija u Bijeljini gdje sportiste očekuje više od 1,7 miliona maraka od ukupno 47 miliona budžeta što predstavlja više od 3,5% budžetskih sredstava.


Čini da su i rezultati klubova i pojedinaca bili prema izdvajanjima sredstava pa dok se banjalučki Borac u fudbalu i košarci bori za goli život baš kao i rukometaši dobojske Sloge, sa druge strane Bijeljina u fudbalu i košarci ima po dva izuzetno uspješna kolektiva. Rezultati nisu izostali ni u Gacku gdje su dva odbojkaška kluba premijerligaši i to ŽOK Gacko nalazi se u samom vrhu i predstavlja Republiku Srpsku niz godina u evropskim takmičenjima, a među najuspješnijima u državi su i streljački, džudo i kik-boks klub. Gacko je ove godine započelo i pripreme za projekat izgradnje nove gradske sportske dvorane a nedavno je otvorena i renovirana i potpuno novoopremljena teretana, pa će sportisti imati još bolje uslove za rad.

Talenta i potencijala za uspjeh u sportu imamo na pretek, ali čini se da nedostaje malo više razumijevanja i podrške vlasti. Gacko i Bijeljina su dobri primjeri koje bi trebalo slijediti.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: