Na pomolu osnivanje druge ABA lige: Leotar siguran član | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Na pomolu osnivanje druge ABA lige: Leotar siguran član

Datum:24.04.2015.

Osnivanjem druge ABA lige otvorila bi se vrata bh. klubovima poput Leotara (Trebinje), Mladosti (Mrkonjić Grad), Slobode (Tuzla), Zrinjskog (Mostar) da nastupaju u mnogo jačem takmičenju nego što je prvenstvo BiH.

slikacitava.php

Druga Jadranska liga u košarci mogla bi da zaživi od sezone 2016/17. jer postoji interesovanje čelnika nacionalnih saveza i klubova sa prostora bivše SFR Jugoslavije.

Regionalna Jadranska (ABA) liga koja je osnovana 2001. godine trenutno se reorganizuje i njome više neće upravljati slovenačka kompanija “Sidro”, već će glavnu riječ u Upravnom odboru (bordu) imati predstavnici nacionalnih saveza i klubova učesnika. Svjetska košarkaška federacija (FIBA) želi da povrati primat nad evropskim takmičenjima (Evroliga i Evrokup) od Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) koja od 2000. godine okuplja najbolje klubove Starog kontinenta u elitnom klupskom takmičenju. Zbog tog “rata” FIBA je odlučila da ne priznaje ABA ligu i onemogućila je prohodnost ekipa ka evropskim takmičenjima te naredila transformaciju vlasničke strukture koja se mora završiti u naredna tri mjeseca. Jedna od preporuka FIBA je de bude formirana druga ABA liga koja bi takođe okupljala klubove sa prostora bivše SFR Jugoslavije shodno plasmanu na tabeli nacionalnih prvenstava. Broj timova bio bi naknadno određen i taj broj bi vjerovatno bio direktno proporcionalan broju klubova u prvoj ABA ligi.

– U principu bi se napravilo takmičenje koje bi mnogo podsjećalo na šampionat eks Jugoslavije. Vjerujem da ono ima smisla i druga ABA liga okupila bi 12 ili 14 klubova, zavisno od dogovora – izjavio je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

Jedna od ideja je da se druga ABA liga podijeli na istočni i zapadni dio. Na istoku bi igrali klubovi iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, a na zapadu iz Slovenije, Hrvatske i BiH. Odredio bi se i broj klubova koji ispadaju iz prve ABA lige u drugu, kao i broj ekipa koje bi ispadale iz B lige, a njihova mjesta popunjavali bi klubovi koji bi to pravo stekli na osnovu plasmana u nacionalnom prvenstvu. Ipak, sve ovo je još “na dugačkom štapu” pošto prvo treba da se završi transformacija vlasničke strukture ABA lige. Iako je ideja o formiranju novog takmičenja prisutna, ne postoji rok za njenu realizaciju.


Izvor: Glas Srpske


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: