Ovo su 3 najčešće greške u mršavljenju koje prave ŽENE! | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Ovo su 3 najčešće greške u mršavljenju koje prave ŽENE!

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:30.05.2023.

U potrazi za idealnom figurom, mnoge žene se suočavaju sa različitim izazovima i pokušavaju pronaći pravi put ka uspješnom mršavljenju. Međutim, često se dešava da naprave neke uobičajene greške koje mogu usporiti ili čak zaustaviti njihov napredak. U nastavku ćemo se baviti sa tri najčešće greške koje žene prave prilikom mršavljenja i kako ih izbjeći.

1. Kalorijski unos (neračunanje kalorija):
Jedna od najvećih grešaka koje žene često prave je neprecizno ili potpuno zanemarivanje brojanja kalorija. Mršavljenje se bazira na principu da unosite manje kalorija nego što sagorite tokom dana. Mnoge žene nisu svjesne koliko kalorija ima u određenoj hrani.
Rješenje: Počnite pratiti svoj kalorijski unos. Postoji mnogo aplikacija i online alata koji vam mogu pomoći da pratite koliko kalorija unosite. Uz njihovu pomoć možete bolje razumjeti koliko kalorija trebate konzumirati kako biste smršali.

2. Previše kardija, a malo ili bez težinskih treninga:
Mnoge žene, kada počnu sa programom mršavljenja, često se fokusiraju isključivo na kardio vježbe kao što su trčanje ili vožnja bicikla. Dok su kardio vježbe odlične za sagorijevanje kalorija i poboljšanje kondicije, kao i za zdravlje kardiovaskularnog sistema, one same po sebi nisu dovoljne za oblikovanje tijela.
Rješenje: Uključite težinske treninge u svoj program vježbanja. Težinski treninzi su ključni za izgradnju mišića i sagorijevanje masti, jer je mišić taj koji topi masti, a ne kardio trening. Kada gradite mišiće, vaše tijelo sagorijeva više kalorija čak i kada ste u mirovanju. Dodavanje barem dva do tri treninga sa tegovima u sedmičnom rasporedu može vam pomoći da oblikujete tijelo, povećate snagu i poboljšate svoje rezultate u mršavljenju.

3. Praćenje popularnih dijeta:
Često se suočavamo sa različitim trendovima i popularnim dijetama koje obećavaju brze rezultate. Mnoge žene padaju pod uticaj ovih dijeta, koje često imaju restriktivne planove ishrane i izbacuju određene grupe namirnica. Međutim, ove dijete su često neodržive na duže staze i mogu dovesti do nedostataka u ishrani.

Rješenje: Umjesto da slijepo pratite popularne dijete, fokusirajte se na zdravu i izbalansiranu ishranu. To znači da uključite raznovrsne namirnice iz svih grupa hrane - voće, povrće, žitarice, proteine i zdrave masti. Izbjegavajte ekstremne restrikcije i umjesto toga usredsredite se na održavanje kalorijskog deficita kroz umjereni unos hrane. Održiva i dugoročna promjena ishrane je ključna za postizanje i održavanje željene kilaže.

Uzimanje u obzir ovih grešaka i njihovo izbjegavanje može biti od vitalnog značaja za postizanje uspjeha u procesu mršavljenja. Redovno praćenje kalorijskog unosa, uključivanje težinskih treninga i izbor zdrave i izbalansirane ishrane će vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve na zdrav i održiv način.

Važno je da se fokusirate na dugoročno zdravlje, umjesto na brze rezultate. Bavljenje fizičkom aktivnošću, pravilnom ishranom i održavanje zdravih navika su ključni faktori za uspiješno mršavljenje. Zapamtite da je svako tijelo jedinstveno i važno je da pronađete pristup koji najbolje odgovara vama i vašim ciljevima.

Za više informacija u vezi individualnih treninga i planova ishrane, možete me kontaktirati putem Instagram naloga - srdjanpejanovic99 i putem mejl adrese - [email protected].


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: