Oblikujte vaše tijelo uz jednostavne vježbe KOD KUĆE | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Oblikujte vaše tijelo uz jednostavne vježbe KOD KUĆE

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:09.06.2023.

U današnjem užurbanom svijetu, pronalaženje vremena za odlazak u teretanu može biti izazovno. Srećom, postoji mnogo jednostavnih vježba koje možete obavljati kod kuće, bez potrebe za tegovima i opremom. U nastavku teksta vidjećete nekoliko osnovnih vježba koje će vam pomoći da oblikujete vaše tijelo i ostanete aktivni, sve to uz malo truda kod kuće.


Sklekovi
Sklekovi su klasična vježba za gornji dio tijela koja pogađa mišiće prsa, ramena i triceps. Da biste izveli sklekove, lezite na pod licem prema dole, stavite dlanove malo šire od širine ramena i podignite tijelo koristeći snagu ruka i prsa. Držite tijelo ravno, spustite se prema dole sve dok ne osjetite lagano naprezanje u mišićima, a zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 10-15 puta za početak, te postepeno povećavajte broj ponavljanja kako budete napredovali.
Čučnjevi
Čučnjevi su odlična vježba za jačanje noga i zadnjice. Stanite uspravno s nogama malo širim od širine kukova. Polako savijte koljena i spuštajte tijelo prema dole kao da sjedite na nevidljivu stolicu. Pazite da vam koljena ne prelaze prste na stopalima kako biste izbjegli pretjerano naprezanje koljena. Zatim se vratite u početni položaj. Počnite s 10-15 ponavljanja i postepeno povećavajte broj kako napredujete.
Polu trbušnjaci
Polu trbušnjaci su idealni za jačanje trbušnih mišića. Lezite na leđa, savijte koljena i postavite stopala ravno na pod. Stavite ruke iza glave. Zatim, podižite gornji dio tijela prema naprijed, lagano uvlačeći trbuh. Važno je ne povlačiti ruke kako biste izbjegli naprezanje vrata. Polako se vratite u početni položaj. Ponovite ovu vježbu 15-20 puta, fokusirajte se na pravilno disanje i kontrakciju trbušnih mišića.
Bird Dog
Bird Dog je vježba koja jača mišiće trupa, leđa i zadnjice te pomaže u poboljšanju ravnoteže i stabilnosti tijela. Izvodi se tako što podupirući se rukama ispod ramena i koljenima ispod kukova istovremeno podižete suprotnu ruku i nogu ravno prema naprijed i nazad, zadržavajući ravnu liniju od glave do pete. Držite se u tom položaju nekoliko sekundi prije nego se vratite u početni položaj. Ponovite vježbu na obadvije strane po 10-15 ponavljanja.
Planinarenje (Mountain climbers)
Planinarenje je dinamična vježba koja aktivira mišiće cijelog tijela, posebno trbušne mišiće, ramena i noge. Krenite u položaj skleka, s dlanovima postavljenim ispod ramena i tijelom ravno. Zatim, jednu po jednu nogu povucite prema naprijed i blago podignite koljeno prema prsima. Zamijenite noge brzo, kao da trčite u mjestu. Ova vježba će vam ubrzati puls, pomoći u sagorijevanju kalorija i u povećanju izdržljivosti.
Plank (Daska)
Plank je statična vježba koja jača trbušne mišiće, leđa i mišiće stabilizacije. Počnite ležeći na trbuhu, a zatim podignite sebe na podlaktice i nožne prste, održavajući ravnu liniju od glave do pete. Držite ovaj položaj što je duže moguće, fokusirajte se na aktiviranje mišića trbuha i na pravilno držanja tijela. Ova vježba pomaže u poboljšanju ukupne stabilnosti tijela i jačanju mišića jezgra.

Uz ove jednostavne vježbe koje možete raditi kod kuće, možete započeti transformaciju svog tijela. Ključ je kontinuitet i postepeno povećavanje intenziteta vježbanja kako napredujete. Ne zaboravite se pravilno zagrijati prije vježbanja i istegnuti nakon svakog treninga kako biste smanjili rizik od povreda.

Za više informacija u vezi individualnih treninga i planova ishrane, možete me kontaktirati putem Instagram naloga - srdjanpejanovic99 i putem mejl adrese - [email protected].


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: