Šta da jedete prije i poslije treninga? | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Šta da jedete prije i poslije treninga?

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:23.06.2023.

Ako želite da ostvarite maksimum i postignete dobre rezultate, veoma je važno da pažljivo birate šta jedete prije i poslije treninga.
Nažalost, većina vježbača, a pogotovo početnici zanemaruju ishranu, a nisu svejesni koliko pravilna ishrana može doprinijeti da se rezultati što prije primjete.
Nutricionisti savjetuju da u obrocima prije i poslije treninga treba da unesete odgovarajuće hranljive materije i da iste konzumirate u odgovarajuće vrijeme. Primarni cilj obroka prije treninga jeste da pripremi tijelo za napor. Dok obrok nakon treninga treba da povrati energiju, pomogne mišićima da se oporave, podstakne njihov rast, te smanji masne naslage.

Pogledajte šta bi trebalo da uvrstite u ishranu prije, a šta poslije treninga.

Šta da jedete prije treninga?
Ukoliko imate dva ili tri sata do treninga preporučuje se obrok bogat protenima i ugljenim hidratima. A ako počinjete vježbanje za pola sata, izaberite hranu koja se lako vari poput urme, banane, ili lubenice koja djeluje kao podizač odnosno "preworkout" jer obiluje L-citruluinom koji poboljšava cirkulaciju i izgradnju proteina u mišićima, te tako poboljšava performanse na treningu.

A šta da jedete poslije treninga?
Nakon završenog treninga najbolja opcija je uravnotežen obrok sa ugljenim hidratima, krompir, riža, kvinoja, i proteinima poput ribe, piletine, mahunarki i slično. Možete konzumirati i salatu uz ovaj obrok.

Nemojte dozvoliti da propustite obroke nakon treninga, a naročito vodite računa o hidrataciji. Preporučljivo je unijeti 1l tečnosti na svakih 20kg tjelesne mase. To znači da osoba koja ima 80kg treba da unosi 4l tečnosti na dan. Ukoliko ne pružite organizmu nove izvore energije nakon treninga mišići se vjerovatno neće potpuno oporaviti.

Za više informacija u vezi individualnih treninga i planova ishrane, možete me kontaktirati putem Instagram naloga - srdjanpejanovic99 i putem mejl adrese - [email protected].


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: