Kako da počnemo sa zdravim navikama u ishrani? | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Kako da počnemo sa zdravim navikama u ishrani?

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:30.06.2023.

Tijelo i duša su nerazdvojno povezani, da bismo živjeli u balansu potrebno je da njegujemo obje strane, zato počnimo brinuti o našem digestivnom sistemu. Prvo na šta treba da obratimo pažnju je sljedeće:

1.Hidriranost ćelija-pravilan unos vode.

Vodu je najbolje unijeti kroz živu, prečišćenu vodu, poput vode sa izvora, i vodu iz zrelog voća, prirodno bogatog vodom.
Važno je da dan započnemo vodom, moja preporuka je da to bude pola litre vode koja čisti zaostale toksine iz zeluca i crijeva.
Tokom dana popiti minimum 3 litre vode, a idealno je da ne bude u periodu od pola sata prije obroka i 1,5-2h nakon obroka, kako ne bi usporavala varenje i kako bi se pravilno apsorbovala.

2.Preduslov za pravilno varenje hrane-pravilno žvakanje hrane.

Polako žvakati hranu znači biti prisutan u trenutku i fokusirti se mislima na hranu koju jedemo. Potrebno je 20-30 puta da sažvaćemo zalogaj kako bi se pokrenuli potrebni enzimi za varenje hrane. Ako ovaj korak preskočimo, može doći do nepotpunog varenja hrane i njenog truljenja.

3. Mijenjajmo postepeno navike, ali trajno.

Ako ste se hranili cijeli život nezdravo, loša odluka bi bila da promjenite ishranu odjednom i bez priprema. Međutim, ono što treba da uradite jeste da postepeno izbacujete određene namirnice iz ishrane, a uvodite zdrave, odnosno sirove namirnice, poput voća, povrća, sjemenki i sl.

Ako želite da smršate, ugojite se ili promjenite način ishrane zbog zdravstvenih problema kontaktirajte me putem Instagram naloga @srdjanpejanovic99 ili pozivom/porukom na broj +38766359916 i tako poručite individualni plan ishrane ili treninga koji će vam pomoći da ostvarite vaše ciljeve.


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: