Šetnja je dobra, ali željezo je bolje! | Херцег Телевизија Требиње

Спорт - Херцеговина

Šetnja je dobra, ali željezo je bolje!

Аутор: Pejanović Srđan | Извор: Herceg RTV | Датум:14.07.2023.

Često se zaboravlja da je trening snage, uz pravilnu ishranu, osnova zdravlja. Takođe, jedan je od glavnih faktora prevencije povrede.

Da se razumijemo, HODANJE JE ODLIČNA AKTIVNOST koja čini mnogo dobrih stvari našem organizmu ali ipak nije kompletno rješenje za naše tjelesne potrebe. To je kao da pokušavate liječiti sve bolesti istim lijekom, baš i nije neka strategija zar ne?
Iako se na prvu ovo čini izuzetno logičnim i realnim, problem nastaje u trenutku kada rekreativci krenu sa pričom "tegovi će me nabildati", "ne smijem raditi čučanj zbog koljena" i slične gluposti. Dok malo "ozbiljniji" sportisti vjeruju kako im je isključivo dovoljan trening tehnike njihove sportske aktivnosti ili trening samo jedne motoričke sposobnosti (npr. brzine/sprint).
Logično je da morate unapređivati tehniku kako bi bili bolji u svom sportu, takođe morate sprintati kako bi osigurali zdravu zadnju ložu. Ali u tijelu postoje i druge mišićne grupe koje se mogu ozlijediti, a koje ne trenirate trčanjem!

Trening snage, ili vježbanje koje se fokusira na jačanje mišića, kostiju i zglobova, ima brojne prrednosti koje hodanje ne može pružiti. Takođe trening snage ima pozitivan uticaj na metabolizam, pomaže u sagorijevanju kalorija i može značajno doprinijeti gubitku tjelesne masti.

Što se tiče rekreativaca, trebali bi promjeniti standardno razmišljanje "tegovi su štetni" i početi sagledavati sljedeće stvari:

1. Neće vas povrijediti tegovi i vježbe već loša tehnika na istim;
2. Svaki trening snage treba da prilagodite skladno vašim godinama i vašim sposobnostima;
3. Muskulatura se jača kroz vanjsko progresivno preopterećenje;
4. Trening snage je potreban svima, bez obzira na godine.

Tako da, prilagodite trening svojim sposobnostima i ciljevima, i redovno se posvetite ovom aspektu fitnesa. Vaše tijelo će vam biti zahvalno, a rezultati će biti vidljivi vremenom.

Ako želite da smršate, ugojite se ili promjenite način ishrane zbog zdravstvenih problema kontaktirajte me putem Instagram naloga @srdjanpejanovic99 ili pozivom/porukom na broj +38766359916 i tako poručite individualni plan ishrane ili treninga koji će vam pomoći da ostvarite vaše ciljeve.

 


Категорија: Херцеговина

Најчитаније у овој категорији: