Zdrava ishrana na putovanju: Kako održati fitnes formu dok ste na odmoru/putu | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Zdrava ishrana na putovanju: Kako održati fitnes formu dok ste na odmoru/putu

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:25.08.2023.

Putovanje je nevjerovatno iskustvo koje vam omogućava istraživanje novih kultura, mjesta i avantura. Međutim, često se na putovanju suočavamo sa izazovima u vezi sa ishranom, jer se često nalazimo daleko od svoje uobičajene kuhinje i rutine. Ali ne brinite, možete i dalje održavati svoju zdravu ishranu dok ste na odmoru. Evo nekoliko savjeta kako to postići.

1. Planirajte unaprijed

Prije nego što krenete na putovanje, provedite neko vrijeme planirajući svoju ishranu. Razmislite o tome gdje ćete putovati i kakva hrana će biti dostupna. Ako znate da ćete boraviti u hotelu, provjerite ima li u blizini prodavnica ili restorana sa zdravom hranom. Ako planirate kampovati, razmislite o obrocima koje možete unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom.

2. Pripremanje zdravih grickalica

Grickalice su često spasioci na putovanjima, ali to ne znači da morate posezati za brzom hranom i grickalicama punim šećera i soli. Umjesto toga, pripremite vlastite zdrave grickalice kao što su orašasti plodovi, voće, suvo voće, povrće.

3. Istraživanje lokalne kuhinje

Umjesto da jedete u međunarodnim lancima restorana, istražite male lokalne restorane i probajte tradicionalna jela. Ovo će vam omogućiti da probate raznovrsnu hranu za koju se vjerovatno koriste svježi sastojci.

4. Pijte dovoljno vode

Budite hidrirani tokom putovanja. Nosite sa sobom boce za vodu. Voda ne samo da će vam pomoći da se osjećate bolje, već će smanjiti rizik od dehidracije, što se može dogoditi često tokom putovanja.

5. Birajte manje obroke

Umjesto da se prejedate sa velikim obrocima, razmislite o uzimanju manjih obroka tokom dana. To će vam pomoći da održavate energiju i spriječite osjećaj težine nakon obroka.

6. Kuvanje na putovanju

Ako imate priliku kuvati tokom putovanja, iskoristite je. To vam omogućava potpunu kontrolu nad svojom ishranom. Posjetite lokalne pijace i nabavite svježe sastojke kako biste pripremili ukusne i zdrave obroke.

7. Pratite umjerenost i budite razumni

Na putovanju je uživanje u hrani ključno iskustvo, pa ne zaboravite uživati u posebnim jelima i desertima. Ključ je umjerenost. Izdvojite vremena da uživate u svakom zalogaju i slušajte svoje tijelo.
Niko ne želi nervozu, lošu probavu i lošu energiju dok putuje. Jedenje nezdrave hrane dok se putuje može biti lako, ali neće učiniti putovanje zabavnim. Imajte to na umu kad razgledate sve opcije.


Na kraju, putovanje ne mora značiti odustajanje od zdrave ishrane. Planiranjem unaprijed, istraživanjem lokalne kuhinje i pažljivim odabirom obroka, možete održavati svoju fitnes formu na putovanju. Pametni izbori hrane će vam omogućiti da u potpunosti uživate u svim čarima putovanja bez osjećaja krivice.

Ako želite da smršate, ugojite se ili promjenite način ishrane zbog zdravstvenih problema kontaktirajte me putem Instagram naloga @srdjanpejanovic99 ili pozivom/porukom na broj +38766359916 i tako poručite individualni plan ishrane ili treninga koji će vam pomoći da ostvarite vaše ciljeve.


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: