Ovisnost o šećeru čak 8 puta jača od ovisnosti o kokainu | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Ovisnost o šećeru čak 8 puta jača od ovisnosti o kokainu

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:22.09.2023.

Bez obzira na to koliko je sladak i primamljiv, šećer nosi sa sobom ozbiljne rizike po naše tijelo. Možda već znate da se šećer povezuje s nizom zdravstvenih problema, uključujući dijabetes i gojaznost, ali jeste li znali da može imati štetne posljedice i na naš mozak, oči, zube, kožu, san, pa čak i povećati rizik od raka?

Šećer u bebinom mozgu naziva se ADHD. Šećer u mozgu odraslih zove se demencija i Alzheimer. Šećer u vašim očima zove se glaukoma. Šećer u vašim zubima zove se karijes. Šećer u vašoj koži zove se starenje. Šećer u vašem snu zove se nesanica. Šećer u vašoj krvi zove se dijabetes. Višak šećera u vašem organizmu zove se rak.

Sada, kada smo svjesni ozbiljnih posljedica konzumiranja previše šećera, potrebno je spomenuti zdrave alternative koje možemo koristiti kako bismo zadovoljili potrebu za slatkim.

Stevija: Stevija je prirodna zamjena za šećer koja je niskokalorična i ne utiče na nivo šećera u krvi. Ova slatka biljka može poslužiti kao izvrsna alternativa za zaslađivanje jela i pića.

Datulje: Datulje su prirodno slatke i bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Mogu se koristiti u mnogim receptima kao zamjena za bijeli šećer.

Javorov sirup: Javorov sirup je ukusan prirodni zaslađivač koji se često koristi u palačinkama, voćnim salatama i slatkim jelima. Osim što je sladak, ima i karakteristično bogat ukus.

Kokosov šećer: Kokosov šećer je niskog glikemijskog indeksa i pruža slatkoću s blagim ukusom kokosa. Može se koristiti u pečenju i kuvanju.

Važno je napomenuti da je umjereno konzumiranje ovih alternativa ključno. Prevelika upotreba bilo kog zaslađivača može imati svoje posljedice.

Takođe, trebamo biti svjesni da šećer često ima ulogu u prehrambenoj industriji i ekonomiji, nalazi se u skoro svim proizvodima na policama supermarketa. Zbog toga je važno da budemo odgovorni potrošači i pažljivo čitamo etikete kako bismo kontrolisali unos šećera.

Napomena na kraju - istraživanja su pokazala da je ovisnost o šećeru čak 8 puta jača od ovisnosti o kokainu.

Znajte ko vam je pravi neprijatelj, vaše zdravlje je na prvom mestu!

Ako želite da smršate, ugojite se ili promjenite način ishrane zbog zdravstvenih problema kontaktirajte me putem Instagram naloga @srdjanpejanovic99 ili pozivom/porukom na broj +38766359916 i tako poručite individualni plan ishrane ili treninga koji će vam pomoći da ostvarite vaše ciljeve.


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: