Magična Pilula za Mršavljenje | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Magična Pilula za Mršavljenje

Autor: Pejanović Srđan | Izvor: Herceg RTV | Datum:30.11.2023.

U današnjem svijetu, gdje se brza rješenja često traže, pojam "magične pilule za mršavljenje" postao je gotovo mitološki. Međutim, istina je da najefikasnija magična pilula za mršavljenje zapravo leži u jednostavnom, ali moćnom principu: KALORIJSKI DEFICIT.

Šta je kalorijski deficit?
Kalorijski deficit predstavlja ključnu komponentu procesa mršavljenja. Ova magična pilula nije fizički proizvod već filozofija ishrane i života koja podrazumijeva unos manje energije (kalorija) nego što tijelo troši. Suština je da unosite manje kalorija nego što vaše tijelo troši.

Kako se računa TDEE?
Da biste razumj eli koliko kalorija treba unositi, prvo morate izračunati TDEE - Total Daily Energy Expenditure (Ukupna Dnevna Potrošnja Energije odnosno broj kalorija koje potrošite svaki dan). Ovaj broj obuhvata koliko kalorija trošite tokom dana, uključujući i osnovni metabolizam (BMR) i fizičku aktivnost.

BMR Izračunavanje:

Za muškarce: BMR = 88.362+(13.397 x težina u kg)+(4.799 x visina u cm)-(5.677 x godine)
Za žene: BMR = 447.593 + (9.247 x težina u kg)+(3.098 x visina u cm)-(4.330 x godine)

TDEE = BMR × NivoAktivnosti

Naravno, ne morate računati svoj TDEE ručno, na ovaj način, pošto postoji na stotine besplatnih TDEE onlajn kalkulatora koji će vam izračunati TDEE unošenjem osnovnih podataka poput visine i težine kao i određivanja nivoa fizičke aktivnosti.

Određivanje kalorijskog deficita
Određivanje pravilnog kalorijskog deficita zavisi od vaših ciljeva i brzine mršavljenja. Tako da možemo napraviti neku osnovnu podjelu kalorijskog deficita:

*Blagi deficit: 10-15% ispod TDEE za postepeno mršavljenje. (preporuka za sve koji ne žele da dožive jo-jo efekat)
*Srednji deficit: 20-25% ispod TDEE za brže rezultate.
*Agresivni deficit: Više od 25% ispod TDEE, uz stručnu podršku.

O Pilulama, suplementima i čajevima
Nemojte se zavaravati marketinškim trikovima koji obećavaju instant rezultate. Pilule, suplementi i čajevi nisu ključ uspjeha u mršavljenju. Oni mogu biti od pomoći, ali bez kalorijskog deficita, rezultati će biti ograničeni.

Detoksifikacija organizma
Takođe, ne postoji magična pilula za detoksifikaciju organizma. Pravilna ishrana i hidratacija su osnovna sredstva za čišćenje tijela od toksina. Suplementi mogu doprinjeti, ali nisu neophodni. I ono što je ključno spomenuti jeste da se organizam sam liječi i čisti, ako mu pružimo uslove za to.

Zaključak: Kalorijski deficit kao magična pilula
Na kraju dana, ključ mršavljenja je u vašim rukama. Magična pilula je, suštinski, vaša odluka da pravite pametne izbore u ishrani i održavate kalorijski deficit, ili kako se to kod nas u narodu kaže: "probuši kašiku". Što u suštini znači da trebate smanjiti jelo i samim tim postići kalorijski deficit. Vjerujte u sami proces, budite strpljivi, i vidjećete kako magija kalorijskog deficita radi za vas, bez obzira na sve marketinške trikove i čarolije.

 

Ako ste u potrazi za personalnim trenerom ili želite da smršate, ugojite se, promjenite način ishrane zbog zdravstvenih problema kontaktirajte me putem Instagram naloga @srdjanpejanovic99 ili pozivom/porukom na broj +38766359916


Kategorija: Hercegovina

Najčitanije u ovoj kategoriji: