NOVOGODIŠNJI SPECIJAL Stevan Bekan za Srpskainfo 'Nismo ni sanjali da možemo do 3. kola, Leotar zaslužuje da bude redovan učesnik evropskih takmičenja' | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

NOVOGODIŠNJI SPECIJAL Stevan Bekan za Srpskainfo 'Nismo ni sanjali da možemo do 3. kola, Leotar zaslužuje da bude redovan učesnik evropskih takmičenja'

Izvor: Srpskainfo | Datum:07.01.2024.

Rukometaši Leotara donijeli su mnogo radosti svim Trebinjcima u minuloj godini. U istorijskoj sezoni, plavo-bijeli premašili su sva očekivanja u domaćem prvenstvu, ali posebno u Evropi i svi u Dučićevom gradu sa ponosom govore o ovom klubu.

Napravljene su velike stvari, iako Trebinje ima brojne velike i uspješne sportske kolektive, prošle godine kao najveći ambasador istakao se rukometni klub. U novogodišnjem intervjuu za Srpskainfo, predsjednik RK Leotar, Stevan Bekan govorio je o teškim trenucima kroz koje je klub prošao, pa sve do najslavnijih dana njegove istorije.

Leotar je ove sezone ostvario nešto što nije u 67 godina dugoj istoriji, plasman u Evropu. Ipak, nisu se na tome zaustavili Trebinjci, pa su na iznenađenje svih bili bolji od letonskog predstavnika Tenaks Dobelea i napravili još jedan iskorak i plasirali se u 3. kolo EHF Evropskog kupa. Tu je okončana bajka plavo-bijelih koji su poraženi od češke Karvine u dvomeči, ali daleko od toga da su se obrukali, već su na sjajan način predstavili Trebinje, Republiku Srpsku i BiH.

Prije sedam godina niko nije ni slutio da će Leotar napraviti ovolike uspjehe. Mnogo je bilo problema, sve do ujedinjanja dva kluba. Finansijska situacija vremenom se poboljšavala, pa je klub postao sve stabilniji.

– Sve je počelo od novembra 2017. godine kada su se dva kluba ujedinila, do tada su postojala dva kluba RK Trebišnjica i RK Leotar. Bila je jako loša situacija, podijeljenost i loša saradnja, a na sve to su uticale finansije, prijetilo je gašenje rukometa u Trebinju. Tada je došlo do ujedinjenja, a Vladan Šegrt postavljen je na mjesto predsjednika i tada smo iste sezone ušli u Premijer ligu BiH – počeo je Bekan za Srpskainfo.

Mnogo toga išlo je uzlaznom putanjom, ciljevi su postali sve veći, a kruna svega toga bilo je 3. mjesto prošle sezone u Premijer ligi BiH, što je garantovalo istorijski izlazak na evropsku scenu.

– Ja sam na čelu kluba od 2021. godine. Napravili smo jako dobru priču i vremenom je rastao klub, prije dvije sezone nam je Evropa izmakla za jedno mjesto, bili smo 5. i vjerovali smo da u narednoj možemo do velikog iskoraka, a to smo i ostvarili na kraju. Prošle sezone osvojili smo 3. mjesto i obezbijedili plasman u Evropu, to je plod velikog napora svih nas u klubu, kao i Upravnog odbora. Darko Tavrić koji je bio šef stručnog štaba, a poslije otišao u Katar napravio je veliki posao, sada je tu Dragiša Koraćević koji je pokazao da ima kvalitet i da Leotar igra jako dobro i pod njegovom trenerskom palicom – naglasio je on.

Niko nije očekivao da rukometaši Leotara mogu da savladaju mnogo iskusnijeg rivala, Tenaks Dobelea, ali su izabranici Dragiše Koraćevića prvo u krcatoj dvorani u Bregovima slavili sa 24:22, da bi u revanšu u Letoniji pobijedili 29:26.

– Nismo bili previše opterećeni, jer znamo da je i plasman u Evropu sam po sebi veliki uspjeh, čekali smo da vidimo ko će biti naš protivnik u 2. kolu. Bilo je nerealno da očekujemo još jedan veliki iskorak, ali je sportski bilo nadati se. Kada smo vidjeli da su to Letonci, znali smo da igraju Baltičku ligu, da imaju dosta iskustva u Evropi. Nismo ni u snu snili da ćemo doći do trećeg kola EHF Evropskog Kupa, ali su momci pružili fenomenalan dvomeč i uspjeli da prođu u 3. kolo – dodao je predsjednik Trebinjaca.

Nakon toga uslijedio je dvomeč sa češkom Karvinom, ali pomalo umor, skraćen roster, ali i neiskustvo stali su na put prelijepoj bajci Trebinjaca.

– Nedostajalo je malo i sreće sa Česima, posebno u Trebinju, gdje su momci takođe odigrali jako dobru utakmicu, mogli su i do pobjede, ali ona nažalost nije došla. I ekipa Karvine je odigrala jako dobro, nismo se nigdje obrukali, ali i to je jedno veliko iskustvo za nas i bićemo pametniji naredne godine ako uspijemo da se plasiramo ponovo u Evropu – istakao je Bekan za Srpskainfo.

Iako je novac često problem sportskim kolektivima u našim krajevima, Leotar je pokazao i da sa dosta manjim finansijskim sredstvima može da se dođe do velikog uspjeha.

– Imamo mnogo očekivanja i u narednom periodu, ali naravno, sve je vezano i za roster i za novac i podršku grada i naših prijatelja i sponzora. Dobili smo veliku podršku i od Grada i od Elektroprivrede, nemamo problema sa finansijama i sve što smo do sada planirali to smo i uradili. Igračima ne kasne plate, sve je izmireno na vrijeme i to je jako bitno za cijeli kolektiv. Mi smo i sa mnogo manje novca u odnosu na neke druge ekipe u ligi ostvarili velike rezultate, a to je plod dobre organizacije, ali posebno atmosfere u klubu, jer smo prava porodica i svi dišemo kao jedan – rekao je prvi čovjek Leotara.

Razloga za zadoboljstvo ima pregršt, ali Leotar se na ovome neće zaustaviti, cilj je da plavo-bijeli i u narednom periodu budu konstantni učesnici evropskih takmičenja.

– Cilj je da se i ove godine nađemo među četiri prvoplasirane ekipe u ligi i ponovo zaigramo u Evropi. Ipak, i za to je potrebno da se poklopi mnogo kockica, treneru Dragiši je ovo prva sezona da vodi ekipu u Premijer ligi i nadam se da će u narednom periodu da donese mnogo sreće svima nama u klubu dobrim rezultatima, ali i ako ne izborimo evripu nećemo biti pretjerano nezadovoljni, bitno je da klub nastavi uzlaznom putanjom u svakom smislu. Takođe još jedan od prioriteta jeste da nastavimo da razvijamo omladinsku školu iz koje dolazi veliki broj naših prvotimaca i koja je oslonac ovog kluba – zaključio je Bekan za Srpskainfo.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: