Đoković protiv Popirina za treće kolo Australijan opena | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Hercegovina

Đoković protiv Popirina za treće kolo Australijan opena

Izvor: RTRS | Datum:17.01.2024.

Branilac titule na Australijan openu Novak Đoković igra u danas meč drugog kola protiv domaćeg tenisera Alekseja Popirina. Duel je zakazan kao drugi na večernjem programu "Rod Lejver arene" i počeće oko 11.00 sati po srednjoevropskom vremenu.


 

Đokovićeva odbrana titule u Melburnu počela je pobjedom protiv kvalifikanta Dina Prižmića. Naredni rival srpskom teniseru biće Aleksej Popirin, 43. na ATP listi.

Popirin je mesto u glavnom žrijebu dobio zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora. U prvom kolu je savladao sunarodnika Marka Polmansa, po setovima 6:3, 7:6, 6:2.

Australijski teniser je najbolji plasman ostvario 23. oktobra 2023. godine, zauzevši 39. mjesto. Do sada je u karijeri osvojio dvije titule na turniru u Singapuru i Hrvatskoj.

Najbolji rezultat (treće kolo) na prvom grend slemu u sezoni Popirin je zabilježio u tri navrata - 2019, 2020. i 2023. godine.

Popirin nikada nije savladao lidera na ATP listi

Aleksej Popirin je rođen 1999. godine u Sidneju, porijeklom je Rus. Tenisom je počeo da se bavi kao petogodišnjak u prestižnoj teniskoj akademiji Kim Vorvik.

Često se tokom života selio, prvi put sa osam godina u Dubai, zbog očevog posla. Otac Alekseja Popirina Aleks je biznismen i, između ostalog, sa Patrikom Muratoglouom suosnivač Ultimate tennis showdown,, teniske lige koja je nastala za vrijeme pandemije virusa korona. Aleksej je sa porodicom od 2010. godine živio u Španiji, tačnije Alikanteu. Tokom detinjstva bio je komšija sa Aleksom de Minorom.

Široj teniskoj javnosti Popirin je postao prepoznatljiv nakon pobjede nad Tejlorom Fricom na Australijan openu 2023. pred domaćom publikom. Poslije meča, Popirin je emotivo proslavio pobedu.

- Moja mama je moja inspiracija. Ne sjećam se kada je posljednji put propustila trening. Definitivno nikada nije propustila meč. Žrtvovale se zbog mene i to je jedan od razloga zbog kojih sam tu gde sam trenutno. Zahvalan sam na svemu što je učinila za mene - rekao je Popirin 2017. godine.

Australijanac je 2021. donio odluku da samostalno putuje na turnire, ali roditelji i dalje pomno prate njegov teniski razvoj.

Popirina odlikuje snažan i precizan servis, a pored toga odlično se služi forhendom. Zanimljivost je da nikada u karijeri nije savladao tenisere koji su bili prvi na ATP listi. Odigrao je duel protiv Karlosa Alkaraza, dva sa Rafaelom Nadalom i tri sa Danilom Medvedevom.

Đoković bolji u jedinom međusobnom duelu

Novak Đoković je bio bolji od Popirina u jedinom dosadašnjem međusobnom duelu. Srpski teniser je pobijedio 2019. godine u prvom kolu turnira u Tokiju.

Đoković je prvi meč u Melburnu ove godine igrao nešto više od četiri sata, osvojio je 66 odsto poena pri prvim servisu, što je nešto lošiji podatak od uobičajenih standarda. Srpski teniser je upisao ukupno 40 vinera, ali je premašio prosječan broj neiznuđenih grešaka - protiv Prižmića je napravio čak 49.

Popirin je lakše stigao do drugog kola. Protiv Polmansa nijednom nije ispustio svoj servis i sa lakoćom je odbranio tri brejk lopte. Ubilježio je 20 asova i osvojio 81 odsto poena na prvom servisu.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: