Hadžibegić novi selektor fudbalera BiH | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Region

Hadžibegić novi selektor fudbalera BiH

Izvor: rtrs | Datum:05.01.2023.

Faruk Hadžibegić ponovo je postao selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Nekadašnji igrač FK Sarajevo na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH po drugi put u karijeri imenovan je za selektora BiH.

Dosadašnjem selektoru Ivajlu Petevu ugovor je istekao krajem decembra.

Prvi put je Hadžibegić vodio "zmajeve" od marta do oktobra 1999. godine, odnosno samo sedam utakmica.

U kvalifikacijama za EURO 2000 upisao je dvije pobjede, protiv Litvanije i Estonije, remi protiv Farskih Ostrva i poraze od Škotske (dva puta) i Češke. U jednoj prijateljskoj utakmici odigrao je 0:0 sa Lihtenštajnom.

Osim BiH, Hadžibegić je predvodio i selekciju Crne Gore, te vodio brojne klubove Souk, Betis, Gaziantepspor, Dijarbakirspor, Denizlispor, Niort, Dižon, Bastiju, Arles i druge.

Posljednji angažman mu je bilo mjesto selektora Crne Gore, do decembra 2020. godine.

Hadžibegić će kao novi selektor debitovati u martu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. BiH je smještena u grupu sa Portugalom, Slovačkom, Luksemburgom, Islandom i Lihtenštajnom.

Bh. selekcija u martu igra dvije utakmice kvalifikacija, prvu 23. marta u Zenici protiv Islanda, a tri dana kasnije gostuje Slovačkoj.

​Cilj - plasman na Evropsko prvenstvo

​Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo, poručio je Hadžibegić, na zvaničnom predstavljanju na funkciji selektora bh. reprezentacije. Istakao je da je zadovoljan što mu je ponovo ukazano povjerenje za tako odgovoran zadatak da napraviti dobru selekciju igrača koji žele i mogu da igraju isti fudbal i koji imaju istu filozofiju.

Naveo je da će od igrača tražiti disciplinu i odgovornost, te profesionalizam koji imaju u klubovima i da ga prenesu i u reprezentaciju.

Hadžibegić je potpisao ugovor do kraja ove godine, odnosno do kraja kvalifikacionog ciklusa.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: