Košarka u Srpskoj u sve težoj situaciji: Bez novca nema borbe za vrh | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Region

Košarka u Srpskoj u sve težoj situaciji: Bez novca nema borbe za vrh

Izvor: Blic.rs | Datum:01.04.2017.

Košarkaški timovi iz Republike Srpske ove sezone nisu uspjeli da kroz Ligu 10 izbore plasman u Ligu za šampiona Bosne i Hercegovine, pa je Igokea kao učesnik ABA lige ostala usamljena u borbi za titulu.

Trend loših rezultata je nastavljen, a košarkaški stručnjaci se slažu da je glavni problem nedostatak novca. Naime, timovi iz Republike Srpske više ne mogu da prate konkurente iz Federacije, u kojima je stanje dosta bolje i mogu da plate kvalitetnije igrače.

Republika Srpska je prije deset godina imala polovinu ekipa u ligi dok su ove sezone samo tri tima igrala u prvoj fazi i nijedan nije uspio da se umiješa u borbu za vrh.

Trener Građanskog Goran Šehovac ističe da su se problemi gomilali godinama i da je ove sezone to eskaliralo.

- Novac je najveći problem. Jednostavno ne možemo da pratimo timove iz Federacije koji su opet krenuli dosta da ulažu u košarku. Kod nas se izgleda izgubio interes i onda dolazimo do problema. Nekada se u Prvoj ligi Republike Srpske pola timova borilo za titulu i plasman u Premijer ligu BiH, a sad gotovo niko i ne želi da uđe u viši rang, jer to donosi veće troškove. Ranije smo zbog toga ostajali bez Hercegovca, Slavije, Borca, Rudara koji su bili premijerligaši i ispadali tako da ova sezona nije ništa novo ponudila već je negativan trend samo nastavljen - smatra Šehovac.

Trebinjski Leotar je praktično pred ispadanjem. Nalazi se na poslednjem mestu sa minimalnim šansama u Ligi za opstanak.

- Ove sezone smo kasno krenuli sa pripremama zbog nedostatka novca. Nismo znali da li će nam dosadašnji sponzor ostati i nastaviti saradnju pa su naši igrači prihvatili puno bolje finansijske ponude drugih timova i napustili Trebinje. Zbog toga smo kasnili sa sastavljanjem ekipe kao i dovođenjem novih igrača što je sve poremetilo. Na sve to su se nadovezale i povrede u finišu lige i sad smo sa minimalnim šansama za opstanak. Ostali smo sa sedam igrača u rotaciji što je veliki problem kad se igra u ritmu srijeda – subota. Očito je da su nam konkurenti odmakli u mnogim stvarima – ističe Radosav Ivanković, trener Leotara.

Republika Srpska će tako naredne sezone ostati na tri tima u Premijer ligi naravno pod uslovom da šampion Prve lige prihvati da igra u elitnom takmičenju.

Odustao Prijedor

Prošle sezone titulu šampiona Republike Srpske osvojio je KK Prijedor. Međutim nakon dugih razgovora u ovom klubu su odlučili da odustanu od nastupa u Premijer ligi BiH jer nisu obezbijedili sredstva za nesmetano takmičenje, a nisu želeli da ulaze u ligu bez jasno definisanog budžeta. U Premijer ligi BiH se već tri puta dešavalo da ekipe u muškoj konkurenciji ne završe takmičenje koje su počeli.


Blic.rs/Darko Basara


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: