Skandal zbog namještanja u Belgiji, priveden i srpski menadžer! | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Svijet

Skandal zbog namještanja u Belgiji, priveden i srpski menadžer!

Izvor: tanjug | Datum:11.10.2018.

Belgijska policija privela je srpskog fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića, zajedno sa trenerom Klub Briža Ivanom Lekom, zbog sumnji u nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju.

Mediji navode da su u operaciji "Čista ruka" glavni osumnjičeni agenti Mođi Bojat i Veljković, a među istaknutima su i bivši trener Anderlehta Herman van Holsbek i sudije Sebastijan Delferir i Bart Vertenten.

Policija pretresa i klupske prostorije belgijskih velikana Briža i Anderlehta.

Veljković ima veoma dobre kontakte sa belgijskim klubovima, posebno sa Mehelenom, Lokerenom i Brižom, čiji je trener Leko, zbog čega je posredovao u mnogim transferima fudbalera.

Belgijsko tužilaštvo je saopštilo da su u toj zemlji izvedene 44 policijske akcije, kao i još 13 u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Francuskoj, Luksemburgu i na Kipru, u okviru istrage o finansijskim prevarama i namještanju fudbalskih utakmica.

Navodi se da je jednogodišnja istraga vezana za fudbal došla do dokaza o "sumnjivim finansijskim operacijama" sportskih menadžera i ukazala na "moguć uticaj na utakmice" tokom prošle sezone.

Namještanje utakmica ugrožava integritet sporta, izjavio je belgijski ministar pravde Koen Gens.

Vlasti su saopštile da su cilj akcije menadžeri, sudije, bivši advokat, računovođe, juveliri, novinari i da je istraga bila usredsređena na aktivnosti vezane za kriminalne organizacije, pranje novca i ličnu korupciju.

Akcija je sprovedena u gotovo cijeloj Belgiji, a sprovela su je 184 policajca u zemlji i 34 u inostranstvu.

Navodi se da su neki menadžeri krili od vlasti iznos provizije prilikom transfera, isplate igračima i trenerima, izbjegavajući plaćanje poreza.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: