Mladi košarkaši Srbije prvaci Evrope | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Svijet

Mladi košarkaši Srbije prvaci Evrope

Izvor: Politika | Foto: Foto KSS | Datum:20.07.2015.

Reprezentacija Srbije osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Italiji pošto je savladala u finalu Španiju – 70:64 (20:21, 16:15, 16:9, 17:19)


Deset iz deset! Mlada reprezentacija Srbije ubedljivo je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu igrača do 20 godina u italijanskom Linjanu. Najbolje su ostavili za kraj. U finalu su savladali Španiju koja u poslednjoj deceniji ima najveći broj trofeja u ovom godištu i naplatili dug iz 2011 godine. Tada je ova generacija, ali na prvenstvu do 16 godina, izgubila od „furije” 74:72 i nije se plasirala u četvrtfinale (selektor Saša Nikitović). Iz tog sastava u Linjanu su igrali Jaramaz, Rebić, Gudurić, Tejić, Kaplanović i Šalić, a novi selektor Vladimir Đokić dopunio je selekciju i umešno vodio tim do trona. Poslednji evropski prvaci Srbije, dvadesetogodišnjaci, bili su momci koje je u Gorici 2007. predvodio Miloš Teodosić, a u finalu je takođe savladana Španija.

Očekivao se težak i neizvestan duel dve jedine neporažene ekipe, a naš tim je u odlučujući duel ušao znatno oslabljen. U polufinalu se povredio jedan od najboljih – Marko Tejić je slomio prst šake i bodrio je drugove u gipsu, s klupe. Izostanak prvog centra poremetio je ritam igre našeg mladog tima i Španci su ofanzivnim skokom i sa dve „trojke” već u četvrtom minutu imali osam poena viška (12:4). Đokić je uzeo minut odmora, posle toga je reket „zaključan” i do kraja četvrtine Srbija se vratila u igru.

U nastavku je rešen je još jedan problem. Ulaskom Zagorca neutralisan je Garsija koji je u prvoj deonici ubacio 14 poena (čak četiri „trojke”), a sa dvojicom plejmejkera, Rebićem i Jaramazom, nametnut je ritam koji je polako lomio otpor Španaca. Bio je ovo sudar najubojitijeg napada i najbolje odbrane na šampionatu. Međutim, naši momci su se dobro snašli i u igri na mali broj poena, dominirali su u skoku i bilo je samo pitanje vremena kada će da proradi šut i reši utakmica.

Kraj Španaca počeo je u finišu treće deonice. Rebić i Jaramaz su „trojkama” vratili protivniku za najveću prednost (53:45), a kanonadu su u u poslednjoj nastavili Gudurić, Zagorac i Jaramaz. Četiri minuta pre kraja pehar je bio na dohvat ruke (67:54), ali završnicu su košarkaši Srbije odigrali potpuno pogrešno. Čuvali su loptu i rezultat, napade završavali iz teških pozicija pri isteklu vremena i dozvolili da protivnik pripreti. Španci su napravili seriju 10-0 i minut pre kraja bili u zaostatku za posed lopte. Ipak, najbolji akter šampionata Marko Gudurić 19 sekundi pre kraja solo akcijom iz nemoguće situacije preko visokog Diopa nekako je ugurao loptu kroz obruč i slavlje je moglo da počne.

Pored Gudurića koji je proglašen za najkorisnijeg aktera EP, u najboljoj petorci našao se i Nikola Rebić, a društvo im prave Lekont (Belgija), Ernangomez (Španija) i Košut (Turska). U utakmici za treće mesto Turska je savladala Francusku sa 84:74.

SRBIJA: Rebić 9 (tri „trojke”), Zagorac 11 (3), Gudurić 14 (1), Rakićević, Apić 9, Babović, Jaramaz 19 (3), Davidovac 7, Bursać, Kaplanović 1, Šalić.

ŠPANIJA: Alonso, Martin 7 (1), Abalde 4, Sans 4, Moiš 2, Garsija 17 (4), Martinez, Gerero, Sima, Nuges 6 (1), Ernangomez 18 (1), Diop 6.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: