UEFA bojkotuje FIFA i namjerava ogranizovati svoj Mundijal? | Herceg Televizija Trebinje

Sport - Svijet

UEFA bojkotuje FIFA i namjerava ogranizovati svoj Mundijal?

Datum:02.06.2015.
Evropske fudbalske nacije razmatraju mogućnost organizacije sopstvenog Mundijala 2018. odovojeno od FIFA, prenio je B92 pisanje Independenta.
Mišel Platini i Sep Blater - Foto: Getty Images Mišel Platini i Sep BlaterFoto: Getty Images

Nakon korupcijskog skandala u FIFA i reizbora Sepa Blatera za predsednika te organizacije, evropske fudbalske nacije zakazale su sastanak za petak.

Plan je da se bojkotuje FIFA Mundijal 2018. godine i da reprezentacije koje su pod UEFA uz neke selekcije iz Južne Amerike organizuju svoj turnir.

Alan Hansen, penzionisani danski detektiv koji je sada u izvršnom komitetu UEFA, smatra da je bojkot Mundijala i organizacija drugog turnira jedini način da se uvedu reforme.

Jedan sastanak je već organizovan prije izbra u FIFA prošlog petka, kada je Hansen iznio ovaj prijedlog pred 54 nacije koje su u UEFA. Sljedeći sastanak biće organizovan u petak u Berlinu pred finale Lige šampiona.

Vjeruje se da Sep Blater ne bi mogao da izdrži bojkot najvećih evropskih selekcija jer bi taj bojkot imao veliki uticaj na sponzore i sve ostalo što donosi FIFA oko 4,16 milijardi evra po Svjetskom prvenstvu.

Trebalo bida konačna odluka o eventualnom bojkotu bude donesena 17. septembra na Malti. Hansen je bojkot i pravljenje drugog turnira nazvao najradikalnijom opcijom.

"Ja sam u ovom svijetu već 20 godina. Zalažem se za fer-plej i demokratske procese. Ako UEFA odluči da se odvoji siguran sam da će zemlje koje ne žele promjene uvidjeti da ne mogu bez Evrope. Znam da to nije demokratski, ali ako ne želimo da u budućnosti imamo ovakvu FIFA onda moramo da preduzmemo radikalne korake".

Spekuliše se da je 10 do 15 UEFA nacija ignorisalo dogovor da se glasa za Blaterovog rivala Princa Alija u petak. Španija i Francuska su neke od zemalja koje su glasale za Blatera, zbog toga ostaje pitanje kako UEFA planira da nagovori najveće selekcije na bojkot.

B92

Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: