Oskar: 'Zelena knjiga' najbolji film, Rami Malek najbolji glumac | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

Oskar: 'Zelena knjiga' najbolji film, Rami Malek najbolji glumac

Izvor: agencije | Datum:25.02.2019.

Biografska komedija-drama "Zelena knjiga" režisera Pitera Ferelija, čija radnja se dešava na američkom jugu, dobitnik je Oskara za najbolji film.

Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu afromaeričkog klasičnog i džez pijaniste Dona Širlija i njegovog vozača i tjelohranitelja Tonija Valelonga. Radnja je smještena šezdesetih godina prošlog vijeka u Americi.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek, američki glumac egipatskog koptskog porijekla, za ulogu Fredija Merkjurija pjevača grupe "Kvin" u filmu "Boemska rapsodija".

Britanska glumica Olivija Kolman dobila je Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu "Miljenica" za ulogu britanske kraljice Ane. Iako je film imao deset nominacija ovo je njegov jedini Oskar.

Alfonso Kuaron najbolji je režiser, a njegov meksički Film "Roma" najbolji je film neengleskog govornog područja, a Oskara je dobio i za najbolju fotografiju.

Redžina King dobila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu "Kada bi ulica Bil mogla da govori", a Maharšala Ali za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Zelena knjiga". To je njegov drugi Oskar. film "Zelena knjiga" je trećeg Oskara dobio i za najbolji orginalni scenario.

Lejdi Gaga dobila je Oskara za najbolju originalnu pjesmu, i to je jedini Oskar za film "Zvijezda je rođena" koji je imao ukupno šest nominacija.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju "Crni Panter", a film "Roma" Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

Nagradu za najbolje kostime osvojila je Rut Karter za film "Crni panter".

"Spajdermen: Novi svijet" najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za "Bao", preneo je Tanjug.

Najbolji dokumentarac je "Fre Solo" koji je snimio National Geographic, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film "Crni panter".


Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: