BASNA UŽIVO Kamere snimile nevjerovatnu scenu na našoj planini: Čopor vukova se s veprom otimao o hranu, a onda je naišla LUKAVA LIJA | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Zabava

BASNA UŽIVO Kamere snimile nevjerovatnu scenu na našoj planini: Čopor vukova se s veprom otimao o hranu, a onda je naišla LUKAVA LIJA

Izvor: BLIC | Foto: BLIC | Datum:26.12.2019.

Eto dokaza sa planine Jadovnik gdje su kamere na hranilištu Kašan zabilježile jednu nimalo naivnu svađu koju je iz prikrajka posmatrala mudra lija, i na kraju, kao u basni, prošla kao profiter. Sačekala je da se sukob između jačih od nje rasplamsa i da oni dobro međusobno zakrve da bi došla na gozbu.

U večernjim satima 3. decembra na snijegom prekrivenom Kašanu su se pojavili čopor vukova i jedan divlji vepar. Privuklo ih je uginulo goveče koje je Udruženje građana „Jadovnik“ dopremilo zvijerima na objed.


Vepar nije htio vukovima da prepousti večeru, a ni oni njemu, a da zajedno jedu i podijele obrok – to ne biva. U vestern filmovima bi u ovakvim situacijama rekli: „U ovom gradu nema mjesta za jednog od nas“.

Uslijedila je borba za hranu. Nadmoćniji čopor opkoljavao je vepra pokušavajući da ga otjera sa hranilišta, ali on nije htio da ustukne. Taktički je odstupao nazad i poslije nekoliko trenutaka odgovarao kontraofanzivom.

Čas su vukovi sabijali divlju svinju u obruč, čas je ona jurišima uspijevala da ih razjuri, a oni opet pregrupisavali redove i kidisali na nju. Poslije nekoliko obostranih manevara i višeminutne borbe linija fronta se pomjerila podalje od hranilišta i oka kamere.


To je iskoristio neutralni posmatrač.

Iz mraka je izašla lisica i prišla mrcini. Najprije je dobro osmotrila gdje se nalaze vukovi i vepar i kada se uvjerila da im nije na „puškometu“ prionula na hranu.

- Radi se o čoporu vukova koji se na Jadovniku pojavio ove godine i koji čine dvije starije jedinke i nekoliko štenaca. Da je u pitanju bio iskusniji čopor ne bi se vepar dobro proveo. Na hranilište inače dolazi krdo od 12 divljih svinja, ali ova koja se sukobila sa vukovima nije iz te grupe. U pitanju je samotnjak, veoma opasan kome ranije nisu smjeli da priđu ni medvjedi, obigravali su oko njega dok je on jeo na hranilištu. Izgleda da su se vukovi u ovom sukobu dobro „opekli“ jer od te večeri do sinoć uopšte nisu dolazili na Kašan - priča za „Blic“ Vjekoslav Joksimović, predsednik Udruženja građana „Jadovnik“.


Na kraju su bile zadovoljne sve tri strane, i mnogo više od toga. Tragovi nađeni u snijegu pokzali su da su da je za prvom lisicom došlo još njih nekoliko. Koliko dugo su se zadržale na hranilištu – ne zna se, tek bile su otjerane.
Vukovi su pojeli mrtvo goveče, dok je vepar uspio da odnese poneki komad mesa o čemu svjedoči goveđa koža zatečena u šumi nedaleko od hranilišta.

- Na žalost, vukova je na Jadovniku sve manje zbog lova i krivolova. Za vikend je ustrijeljen još jedan. Usled smanjenja njihove brojnosti sve je više šakala koji su mnogo veća štetočina, ali mnogi to ne razumiju - objašnjava Vjekoslav Joskimović.

 



Kategorija: Zabava

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: